kole kermse iedereen mag op zondag even kind zijn

“We kunnen met elkaar weer lekker de wei in, kind zijn”, stellen Bastiaan Veltien en Sil Journee, namens het feest. “Oké, het is niet helemaal buiten, het feest is in een verwarmde tent, maar toch. We mogen allemaal wel eens wat vaker het kind in onszelf los laten. En dan buiten. Het zijn echt niet alleen maar kinderen en tieners die de hele tijd naar hun mobieltje of computer lopen te staren…”

De organisatie zorgt die middag voor een speelparadijs voor volwassenen. Van een wipwap tot een springkussen, van een glijbaan tot een ballenbak Natuurlijk met hier en daar een knipoog. Zo staat op sommige flyers van het feest de kreet ‘Kom lekker wippen’. En die is vast en zeker, alhoewel Bastiaan en Sil het ontkennen, een beetje dubbelzinnig bedoeld. “Dat past helemaal bij de insteek van het feest. Want de Kôle zonder knipoog is als bier zonder kraag. Het feest begon ooit als semilegale fuif en heeft een geschiedenis met knulligheid en volksverlakkerij. Daar verandert eigenlijk niks aan. Ook niet aan de opzet van het feest, die is al sinds het eerste jaar vrijwel ongewijzigd. Vrijdagavond warmdraaien, zaterdagmiddag een veiling, zaterdagavond een volle tent en zondagmiddag een lekker uitgelaten feestje, met vrijwel altijd wel wat rondvliegend hooi of andere attributen. Hoort er gewoon bij. En waarom zou je een winnende formule veranderen?”

“We hebben het een keer zonder de veiling geprobeerd, maar dat voelde toch niet goed”, vertelt Bastiaan. “Die veiling hoort nou eenmaal bij het feest en brengt ook een leuk centje op voor het Horsthuis. Maar we doen ook niet aan al teveel opsmuk. Tentje, bandje biertje en een jaarlijks thema, heel veel meer heb je ook niet nodig. Er is een tijd geweest dat de toenmalige organisatoren zich er zelfs op lieten voorstaan dat ze pas een maand of twee van tevoren begonnen met het programma.”

Geit
De Kôle Kermse begint op vrijdagavond om 20.30 uur met een kroegavond. Berry Broekhof, die samen met zijn vrouw Noëlle de scepter zwaait over plaatselijke horecagelegenheid De Hoppe, fungeert die avond als cafébaas. De tent wordt voor de gelegenheid gehalveerd en omgebouwd tot bruin café. Met houten stoelen en tafels met rode tafelkleedjes, een biljarttafel en een sjoelbak. DJ Tom van Duuren staat achter de draaitafels en verder kunnen de bezoekers kijken en luisteren naar de coverband Alive. Deze jonge formatie speelt werk van onder andere Bon Jovi, The Stones en Queen, maar draait haar hand ook niet om voor wat echte boerenrock.

Zaterdagmiddag gaat het feest vanaf 14.00 uur verder met de veiling. De tent is overigens al om 13.00 uur geopend om iedereen voor die tijd gelegenheid te geven om de kavels te bekijken. Het gaat niet alleen om goederen, maar ook om diensten. En hier en daar een addertje onder het gras. Kijk uit waarop je biedt. De persoon die enkele jaren geleden het hoogste bod uitbracht op een grasmaaier had vast niet verwacht dat-ie met een geit naar huis zou gaan. Wat er onder de hamer gaat, is op dit moment volgens goed Kôle Kermse-gebruik nog niet bekend. Het programma gaat zaterdagavond om 20.30 uur verder met een set van DJ Tom van Duuren. Om 21.30 uur volgt een optreden van de rockcoverband Steam. Geen standaardband, maar vijf rockchicks die hun publiek in snel-, sorry stoomtreinvaart meenemen van rockhit naar rockhit. Vaak in een eigen jasje gestoken. Het feest wordt om 23.45 uur afgesloten met een dampende set van Dansado & de Feestneger. Dansado staat achter de draaitafels en de Feestneger fungeert als MC/zanger. Verwacht een opzwepende mix van dans- en feestmuziek.

Genderneutraal
Zondagmiddag vanaf 14.00 uur gaat het feest verder met de speelmiddag. Speeltoestellen voor volwassenen en veel muziek. “Stiekem hopen we ook nog op de terugkeer van AV Maria, Apenkooi Vereniging Maria, uit Broekland. Ooit opgericht tijdens het Broeklanderfeest, maar de laatste tijd weinig meer van gehoord. Die zondagmiddag is hún kans!” De muziek komt van huis-DJ Tom van Duuren, maar ook van de allround top 40-formatie Perfect Showband.

“We hebben het al wel vaker gezegd: Abba voor de vrouwen en Normaal voor de mannen en dan gaat het dak er wel vanaf”, stelt Sil. “Iedereen die de zondagmiddag wel eens heeft meegemaakt weet waarover ik het heb. Ouderwets feest.”

En oh ja, we vergeten het bijna: de Kôle Kermse heeft dit jaar voor het eerst ook genderneutrale toiletten. “Want we kunnen natuurlijk niet achterblijven bij de vaart der volkeren”, grijnzen Sil en Bastiaan. Het zal waarschijnlijk in de praktijk beperkt blijven tot enkele toiletten die een bijzonder symbool krijgen. Niet iets om al te serieus te nemen. “Want we zijn zeer zeker niet van plan om die discussie vanuit het westen hiernaartoe te halen. Nee joh, neem het allemaal niet serieus. We gaan gewoon weer een fijn feestje vieren!”

De entree is het hele weekend gratis. Zie verder staging2.kolekermse.nl

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.