jubileum 65 jaar figuurzagen op de boskamp

Strikt genomen is Don Bosco helemaal geen vereniging, omdat het geen officiele rechtspersoon is. Daarom is het des te opmerkelijker dat het in die 65 jaar een kerngezonde club is geweest, waarvan in totaal toch al gauw een kleine 650 mannen en jongens lid zijn geweest. Tot het midden van de jaren zeventig had Don Bosco een duidelijk katholieke signatuur, daarna is de club veel algemener geworden.

Naamgever was de Heilige Don Bosco, die in het midden van de negentiende eeuw priester werd in Turijn. Giovanni(Jan) Bosco zette zich destijds in voor de ontwikkeling van de plattelandszonen die in Turijn hun heil zochten. Initiatiefnemer en oprichter van Don Bosco was Jan Visscher. Hij richtte een club op waar plattelandsjongens handvaardigheden leerden door te leren figuurzagen, maar ook toneel speelden en op die manier leerden om samen iets te doen en zo een teamgeest opbouwden.

Kort na de oprichting ontstonden ook de jaarlijkse zomerkampen, in 1985 was de laatste editie. Om de zomerkampen te financieren werd een jaarlijkse bazaar gehouden, waar ook de werkstukken werden getoond die de jongens hadden gemaakt. Dit is overigens nog steeds een van de jaarlijkse hoogtepunten van de club. De bazaar is dit jaar op zondag 18 maart in eetcafe Boskamp, vanaf 13.00 uur.

Meer foto's