inwoners olst wijhe willen mee denken over eigen leefomgeving

Inwoners denken graag mee
Uit het onderzoek blijkt dat onze inwoners open staan voor participatie waarbij de nadruk ligt op de directe leefomgeving. Hier zien zij voor zichzelf een actieve en meedenkende rol waarbij zij worden ondersteund en gefaciliteerd door de gemeente. Inwoners verwachten dat zij vroegtijdig en écht betrokken worden bij het beleid. En dat hun ideeën ook worden gebruikt bij de planvorming. Ze willen serieus worden genomen en worden gehoord. De gemeente moet de kennis van haar inwoners meer gebruiken; zij zijn immers de ervaringsdeskundigen. In dat proces is transparantie essentieel. Maar ook duidelijkheid over wat de gemeente verwacht van inwoners en wat inwoners van de gemeente kunnen verwachten. De informatievoorziening moet helder zijn. Wanneer zij meedenken, geven zij de voorkeur aan het invullen van een enquête. Relatief weinig inwoners willen deelnemen aan bijeenkomsten. Iets meer mensen geven de voorkeur aan een klankbordgroep, online panel of open brainstormsessie. Inwoners handelen veelal vanuit het gevoel dat men bijdraagt aan de samenleving of dat men verkeerde beslissingen van de gemeente wil voorkomen.

Uit het onderzoek blijkt dat inwoners liever meedenken over plannen van de gemeente dan dat zij zelf initiatieven ontplooien. Daarbij vindt men wel dat er te weinig informatie beschikbaar is over de mogelijkheden om initiatieven op te zetten. Wanneer zij initiatieven ontwikkelen of hulp vragen, vinden inwoners een open, faciliterende en meedenkende houding vanuit de gemeente belangrijk. Zij vinden het belangrijk om medewerkers van de gemeente persoonlijk te kunnen benaderen.

Grote betrokkenheid
De gemeente is meer dan tevreden over de respons: “Wij zijn blij met de betrokkenheid van onze inwoners bij de gemeente. Wij zien in het onderzoek een grote bereidheid om mee te denken én te doen. Daarom gaan wij aan de slag om participatie in onze gemeente verder in te vullen. Onze inwoners kennen onze gemeente als geen ander. Wij maken dan ook graag gebruik van hun kennis.”

Aan de slag met de resultaten
Het onderzoek heeft de gemeente inzicht gegeven in hoe inwoners aankijken tegen het onderwerp participatie. Deze resultaten gebruikt zij om intern en extern gezamenlijk verder te zoeken naar verbeteringen in de manier waarop inwoners kunnen participeren. Hier gaat de gemeente de komende tijd mee aan de slag. Daarbij kijkt zij bijvoorbeeld hoe zij inwoners nog beter vroegtijdig kan betrekken bij en informeren over het proces. Duidelijkheid over ieders rollen en verantwoordelijkheden zodat de verwachtingen gelijk zijn, nog meer openheid over het proces en laten zien wat er gebeurt met de input. Allemaal aspecten die de gemeente meeneemt in het verdere gesprek hierover. Op staging2.olst-wijhe.nl en in de IJsselberichten in de Huis aan Huis Reklamix houdt de gemeente u op de hoogte van de ontwikkelingen.

 

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.