Home / archiefcentraal / ingezonden stuitende verkeerde beeldvorming over werkgevers raalte

ingezonden stuitende verkeerde beeldvorming over werkgevers raalte

Zo was daar eerst de SP in Raalte die in de media breeduit beweerde dat ze werden geweigerd bij het Politiek ondernemerscafé georganiseerd door de Kring Raalter Werkgevers (KRW). Pertinent onwaar natuurlijk. Alle partijen waren uitgenodigd en van tevoren is afgesproken dat de lijsttrekker of fractievoorzitter zou meedoen aan het debat. En lukt dat echt niet dan deel je dat vooraf, zoals ook D66 dat keurig heeft aangegeven. Overigens was de SP lijsttrekker gewoon aanwezig en kreeg de gelegenheid het podium te betreden. Dat hij dat vervolgens niet wil/kan, ach.

Maar wat bij ons vooral in het verkeerde keelgat schoot was een column op Salland Centraal van Gerlant Zielman en een bijbehorende melding op Twitter:

De Kring Raalter werkgevers vreet bakken met geld, kaapt de politiek en heeft geen lange termijnvisie.

We moeten participeren en de overheid gaat faciliteren. Die boodschap hebben de Raalter werkgevers duidelijk niet begrepen, staat te lezen in de column van de heer Zielman. Pardon? De afgelopen jaren hebben de werkgevers zich ‘kapot geparticipeerd,’ al was het maar omdat jarenlang de gemeente niet eens ‘faciliteerde’. Zo belandde de gemeente Raalte in de laatste meting naar MKB-vriendelijkheid en ondernemersklimaat in Overijssel zelfs helemaal onderaan, op plek 25. Na plek 9 in 2010-2011 en plek 19 in 2012-2013 was dit een absoluut dieptepunt voor de gemeente.

In een brandbrief, nu net ruim een jaar geleden, van de gezamenlijke ondernemers van de Kring van Raalter Werkgevers, Heino Aktief, de ondernemersverenigingen van Nieuw Heeten, Broekland en Mariënheem, het Raalter Ondernemers Verbond, de Heetense Ondernemersvereniging, BNI de Wouw en de Heinose Winkeliersvereniging werd er al aangegeven dat de daadwerkelijke acties niet alleen bij de ondernemers en de burgers kan liggen. Zo was destijds al te lezen in de brandbrief: er is een economisch werkatelier gehouden. Prima initiatief, maar een economische agenda van een gemeente kan en mag niet alleen bestaan uit projecten die hieruit voorkomen en getrokken worden door de samenleving. Natuurlijk moeten we het samen doen, en wij zijn als werkgevers daartoe meer dan bereid. Maar de participatiesamenleving die de gemeente zo voorstaat, is geen samenleving waar de gemeente langs de zijlijn staat. Sinds de brandbrief heeft de gemeente de handschoen opgepakt en is er een nieuwe koers ingezet, samen met de ondernemers (maar ook met het onderwijs, met maatschappelijke instellingen én betrokken individuele burgers).

De Raalter werkgevers tonen al jaren geen visie te hebben als het om het centrum gaat beweert Zielman verder. Hun acties zijn altijd gericht op de korte termijn, zij voelen pijn en de gemeente moet dat oplossen. O? Vele Raalter winkeliers en vastgoedeigenaren waren intensief betrokken bij het opstellen van het zogenaamde Seinpostrapport (2015) over de toekomst van het centrum van Raalte. Dat hier vervolgens door de gemeente in eerste instantie niets met de uitkomsten werd gedaan is toch echt niet de ondernemers te verwijten. Vervolgens namen in 2016 gemeenten in het gehele land initiatief tot het tekenen van ‘Retaildeals’ met het ministerie van EZ. Een RetailDeal houdt in dat gemeenten het initiatief nemen om belangrijke stakeholders bij elkaar te brengen en samen tot een toekomstgericht beleid voor de detailhandel te komen. De gemeente Raalte viel volgens het ministerie op door het feit dat dit de enige gemeente in Nederland was waar ‘de ondernemers (ROV, de Heetense Ondernemersvereniging en de Heinose Winkeliersvereniging) en niet de gemeente het initiatief voor een retaildeal hadden genomen’. En dat de werkgevers volgens de heer Zielman ‘bakken met geld vreten’ is ook vrij ondankbaar wanneer in ogenschouw wordt genomen dat de centrumondernemers zelf 750.000 euro op tafel leggen voor het afschaffen van betaald parkeren.

Ondernemers zijn altijd al op verschillende manieren betrokken geweest voor de lokale samenleving, of het nu is via sponsoring van de sportvereniging, of via het ondersteunen van de vele evenementen die onze mooie gemeente rijk is. Maar de betrokkenheid gaat al jaren veel verder. Vele ondernemers zijn in hun schaarse vrije tijd tientallen en sommigen (met Kring voorzitter Paul Maas voorop) honderden uren betrokken geweest (en nog steeds) in verschillende beleidsvormende fases of het nu ging om aanbestedingsbeleid, om inpassing van een AZC, om versterken van lobbytrajecten infrastructuur, rondom mantelzorgvriendelijk werken, het versterken van de aansluiting onderwijs-arbeidsmarkt (Platform Techniek) en ‘het begeleiden en plaatsen van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt’ etc. etc.

Deze ondernemers verwijten dat ze alleen denken in termen van ‘Wat zit er in voor mij, hoe word ik er beter van’ is ronduit stuitend. Niet alleen voor de ondernemers zelf, ook voor alle andere inwoners en organisaties die eveneens betrokken zijn bij al deze initiatieven vanuit de samenleving. De ondernemers zijn in ieder geval al een stuk verder dan alleen praten over participatie, zij doen het gewoon.

Lees ook

Lezing in Holstohus over Zwitserse kunstenaarskolonie

OLST – Anjette van de Ven van Bureau KunstVenster verzorgt op maandag 25 oktober een …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.