humanitas raalte wil meer jongeren bereiken

Op de foto, van links naar rechts: Ben Schrijver, vrijwilliger Humanitas en redactielid website/social media; Martine Scholten (idem); Marja Maatman (idem); Renée Dijs, coördinator thuisadministratie; André Klein Tank, bestuurslid Humanitas; Jan Viscaal, voorzitter Humanitas en Carlo Beffers, vrijwilliger Humanitas en redactielid website/social media.

Veel jongeren kampen met financiële problemen. Oorzaken: het gemak waarmee men geld kan lenen en de verleidingen van online aankopen. Volgens Jan Viscaal, voorzitter van Humanitas Raalte, kan hier iets aan gedaan worden. “Het is belangrijk dat we de problemen op tijd signaleren en hier preventief iets aan doen. Met onze eigen Facebook en Twitter-pagina’s willen we jongeren bereiken, zodat zij sneller contact met ons opnemen voor financieel advies of hulp.”

Niet alleen het gebruik van social media, maar ook een vernieuwde website moet gaan bijdragen aan een ‘fris en modern’ imago. Op de website worden de teksten voorgelezen, en staan zelfgemaakte video’s om de informatie persoonlijker te maken. Zo wordt de informatie ook toegankelijker voor laaggeletterden.

Ondanks een licht aantrekkende economie leven nog meer dan 1,3 miljoen mensen in Nederland onder de armoedegrens en hebben veel mensen nog steeds te maken met financiële problemen en oplopende schulden. Soms zijn ze daar zelf schuldig aan omdat ze op te grote voet leven. In veel gevallen is het echter geen keuze, maar overkomt het hen. Door bijvoorbeeld een verandering in de relationele sfeer; verkeerde keuzes in het verleden (bijvoorbeeld een risicovolle hypotheek); verlies van werk of moeite om bij stijgende lasten rond te komen met een laag inkomen.

1.200 deelnemers
Momenteel heeft Humanitas alleen in de gemeente Raalte al ruim 1.200 deelnemers en dat aantal stijgt nog steeds. Naast hulp bij de administratie en financiën, krijgen ze eventueel ook ondersteuning bij de aanvraag van uitkeringen, vrijstellingen en inkomens-aanvullingen zoals: huurtoeslag, zorgtoeslag, kindgebonden budget, kinderopvangtoeslag, bijzondere bijstand, kwijtschelding van gemeentelijke belastingen en belastingaangifte. Zijn de schulden al te hoog, dan kan een schuldenregeling via de GKB (Gemeentelijke KredietBank) vaak uitkomst bieden. Medewerkers van Humanitas kijken dan samen met hun cliënten of die in aanmerking kunnen komen voor een voedselpakket van de Voedselbank Raalte e.o. en kind-voorzieningen (o.a. sportdeelname, schoolkosten ed.) van Stichting Leergeld Salland.
De ondersteuning door Humanitas is gratis en bedoeld voor deelnemers die dat zelf niet kunnen betalen (norm: maximaal 120 procent bijstand). Voorts is de intensieve ondersteuning in principe tijdelijk (maximaal één jaar).

Voor informatie en advies kan men terecht op het wekelijkse inloopspreekuur: elke dinsdag van 9.00 uur tot 12.00 uur in buurtcentrum De Buut (Zwanenwoerd 1a in Raalte). Voor meer informatie zie (vanaf 28 maart) staging2.humanitasraalte.nl, bel naar mob. 06-48161070 of mail naar info@humanitasraalte.nl.  

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.