Home / archiefcentraal / home start project van start in raalte

Jonge ouders koppelen aan een vrijwilliger die hen kan helpen met allerlei zaken/problemen die te maken hebben met de opvoeding van een kind in de leeftijd van 0 tot 12 jaar; dat is in het kort de insteek van het Home-Start project waarmee WijZ Welzijn van start is gegaan in de gemeente Raalte. WijZ Welzijn is nu op zoek naar enthousiaste vrijwilligers die deze gezinnen willen ondersteunen en daarnaast kunnen jonge gezinnen zich aanmelden voor het project. Het is de bedoeling om binnen drie jaar op jaarbasis 25 tot 30 gezinnen te helpen. De insteek is om het hulptraject per gezin maximaal een jaar te laten duren.

home start project van start in raalte

“We willen voorkomen dat kleine alledaagse problemen uitgroeien tot ernstige langdurige problematiek”, zegt projectcoördinatrice Paulien Zandbelt. Ze heeft er enorm veel zin in. “Ik vind dit een superleuk project. Ik heb eerder een project gecoördineerd waarbij jongeren zonder startkwalificatie, jongeren die thuis zitten, gekoppeld werden aan een coach. En dat werkte. Zo bereik je ook de mensen die wars zijn van hulpverlening. Het is laagdrempelig en je maakt het persoonlijk.”

Home-Start is een landelijk project dat na zo’n twintig jaar nu ook wordt uitgerold in deze regio. Behalve Raalte doen ook de gemeenten Dalfsen, Ommen en Hardenberg mee. “Het blijkt dat het in de andere delen van Nederland aanslaat”, stelt Paulien. Hoe ziet het er in de praktijk uit? Ervaren en getrainde vrijwilligers ondersteunen een dagdeel per week gezinnen die te maken hebben met problemen. Het kan gaan om nieuwe inwoners die hier wegwijs gemaakt moeten worden, maar ook om ouders van kinderen met gedragsproblemen. “Onze vrijwilligers bieden een luisterend oor, maar ook praktische hulp. Van het doorbreken van een sociaal isolement, omdat ouders hier nieuw zijn en totaal geen netwerk hebben, tot ondersteuning bij de opvoeding. Het is een vraaggericht project. De gezinnen stellen de vragen, de vrijwilligers helpen hen verder. Gezinnen kunnen doorverwezen worden door organisaties als Stichting de Kern en Centrum voor Jeugd en Gezin, maar ze kunnen zich ook zelf aanmelden voor het project.”

Opluchting
Ondersteuning bij ziekte van een ouder, opvoedingsvraagstukken, kinderen die niet lekker in hun vel zitten of lastig zijn, geldproblemen of spanningen met de partner; Home-Start helpt. “Soms is het een opluchting als iemand tijd heeft om te luisteren of een handje helpt bij het regelen van praktische zaken”, stelt Paulien. “Maar de vrijwilligers kunnen het gezin ook een keer meenemen naar een speeltuin of kennis laten maken met andere activiteiten in de regio. Of een depressieve moeder helpen om haar leven weer op te pakken, steun geven aan een gezin met een autistisch kind dat net een traject heeft gevolgd, maar waarbij de ouders nog wat onzeker zijn over het aangeleerde. Het draait er uiteindelijk om om het zelfvertrouwen van ouders te vergroten en hun sociale relaties te versterken. Dat is de belangrijkste insteek van Home-Start.”

Klik
Voor het project is WijZ Welzijn nu druk op zoek naar vrijwilligers. De welzijnsorganisatie zoekt mensen met opvoedkundige ervaring (hetzij als ouder, hetzij als werkveld), levenservaring, goede contactuele eigenschappen, inlevingsvermogen en een positieve instelling. De beschikbaarheid: een dagdeel per week. De vrijwilligers krijgen eerst een cursus van zes dagdelen, voordat ze daadwerkelijk aan de slag gaan. Paulien zoekt naar een goede match tussen vrijwilliger en gezin. “De klik is hierbij het belangrijkste.”

Voor meer informatie en/of aanmelding kan men contact opnemen met Paulien Zandbelt, tel. 06-10352558, e-mail: home-startraalte@wijz.nu. Zie verder www.home-start.nl

Lees ook

Film, muziek en cabaret in Lommerrijk en Hoftheater

LUTTENBERG – Er is het komende weekend weer van alles te beleven in amfitheater het …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.