henk schreij over broeikasgassen en bomen

Het gevolg van de CO2 stijging is dat het warmer wordt op aarde, gemiddeld nu al bijna 1 graad Celsius. Dat lijkt niet veel maar het is al wel merkbaar, vooral doordat het zeewater ook 1 graad warmer is. Rond de evenaar veroorzaakte dat meer en verwoestender orkanen (Sandy, Katrina, Harvey, Irma). Bij ons meer regen waarvoor dijkverhoging en “ruimte voor de rivier” nodig waren (kosten 20 miljard). En meer stormen die ook nog krachtiger zijn. Nu extra bomen planten om CO2 af te vangen is onzin, dat helpt maar zo weinig en maximaal een eeuw.

Wat te doen

Zo snel mogelijk het gebruik van fossiele brandstof afbouwen, dat is wat er moet gebeuren. Energiezuiniger leven, daar moet iedereen zijn best voor doen. Een zuinige auto i.p.v. een “grote bak”, led-lampen, het huis isoleren, dubbel glas, etc. En minder spullen kopen, want de fabricage ervan vraagt erg veel energie, zelfs meer dan in wat we thuis direct gebruiken.

Naast besparen kunnen we ook zelf onze energie aanmaken. Koop zonnepanelen, of als je je huis huurt, maak gebruik van het zonnepanelen aanbod van de verhuurder (Salland wonen).

Helaas kan niet iedereen die het wil zonnepanelen installeren, omdat (te) hoge bomen dat met hun schaduw onmogelijk maken. De gemeente vindt “eigen energie opwekken” geen reden om de te hoge bomen te verwijderen. Ze jubelen dat bomen zo goed zijn, en hebben onder druk van de bomenknuffelaar Rob Poelman het kapbeleid verstrengd. Dat door de hoge bomen er nooit meer zon in huis komt, het er somber, muf en koud is, en de mensen extra moeten stoken, telt niet. Bomen zijn prima, maar op een gegeven ogenblik zijn ze te hoog en moeten ze vervangen worden door jonge aanplant. Bijvoorbeeld aan de Bendijksweg in Heino waar de bewoners 28 bomen van 25 meter hoog wilden laten vervangen, vooral voor de veiligheid. Want met de steeds krachtiger stormen dreigen die op hun huis te vallen (wat al bij één huis is gebeurd) en maken ze het gebruik van zonnepanelen onmogelijk.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.