hans de kort stuurt brief naar college compensatie bomenkap n35

Geachte dames/heren,

Het zal niet lang meer duren, dan zal worden begonnen met de reconstructie van de N35 tussen Heino en Marienheem. De bestuursovereenkomst over de werkzaamheden tussen Wijthmen en Nijverdal is inmiddels getekend.

Onderdeel van de reconstructie zal, binnen het grondgebied van de gemeente Raalte,de velling van een enorm aantal grote, gezonde bomen zijn. Bijna al deze bomen zijn onderdeel van de Groene Hoofdstructuur en alleen al om die reden zijn zij van groot belangvoor ons allemaal, maar zeker voor de inwoners in de nabije omgeving ervan.
Zoals u bekend moet zijn, gelden voor deze bomen buitengewoon strenge regels qua onderhoud en compensatie in het geval velling onvermijdbaar is. Ik verwijs u daarvoor naar uw eigen beleidsplan met de naam “Groen, samen doen!”

Met betrekking tot de bedoelde bomen heb ik de volgende vragen.
1. Deelt u mijn mening dat het hier een aanzienlijke hoeveelheid gezonde bomen betreft, dat die een grote rol spelen bij het zuiveren van de lucht en het produceren van zuurstof en dat zij alleen al daarom op een adequate wijze dienen te worden vervangen?
2. Bent u het er mee eens dat, voordat tot velling wordt overgegaan, met het oog op de aan de compensatie te stellen voorwaarden, eerst de waarde van die bomen moet worden vastgesteld? En zo ja, gebeurt dat dan binnenkort?
3. Zal compensatie geschieden met robuuste bomen met een redelijke (bijvoorbeeld tweede) grootte en een te verwachten lange levensduur?
4. Deelt ook u de mening dat compensatie van de te vellen bomen geheel moet plaatsvinden binnen de gemeente Raalte, bij voorkeur in redelijke nabijheid van de velling en dat compensatie buiten het Raalter grondgebied uit den boze is?
5. Is het teveel gevraagd uw inwoners hierover op korte termijn duidelijkheid te verschaffen, opdat zij u te zijner tijd daarop ook op kunnen aanspreken?
6. Is de gemeenteraad bereid dit onderwerp binnenkort te agenderen voor een raadsvergadering, zoals dat is gebeurt op 8 maart, toen ook uitvoerig werd gedebatteerd over deze reconstructie, maar het hoofdzakelijk ging over de maximale verhoging van de N35 en de ligging van het fietspad ter plaatse van het kruispunt Bos? Of bent u van mening dat compensatie van deze enorme hoeveelheid gezonde, grote bomen, daarvoor te onbelangrijk is en/of vindt u dat het uw inwoners niets aangaat?
7. Heeft D66 hierover al een motie willen indienen, maar dit toch niet gedaan bij gebrek aan steun, zoals dit ook gebeurde bij de niet ingediende motie met het verzoek ons aan te sluiten bij de Statiegeldalliantie?

Ik hoop op een spoedig antwoord.

Met vriendelijke groet,

Hans de Kort

 

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.