groenlinks olst wijhe wil vaart in energietransitie

“Iedereen begrijpt best dat het anders moet met ons energieverbruik, maar we betrekken dat nog veel te weinig op ons eigen leven. De aanpak van de energietransitie richting duurzaam kan breder en sneller. Men ziet over het algemeen nog te weinig de voordelen van energietransitie”, aldus lijsttrekker Ferdi Hummelink. 

Dijken
Gemeente Olst-Wijhe hanteert als motto ‘Een dijk van een gemeente’. “Die moet wel steeds hoger worden”, vult Hummelink aan. “Een voorbeeld van de oogkleppen die we tot dusver op hebben gehad. Als we vandaag niet serieus investeren in energietransitie dan moeten we morgen de hoofdprijs betalen voor het verhogen van de dijken. Hoe kan het dat we dit soort zaken niet fundamenteel aanpakken en we daar als gemeente, en iedereen die er woont, hier niet zelf de verantwoordelijkheid in nemen?”

Doelstellingen
“Als nieuwe partij in de gemeente hebben we eerst naar het verleden gekeken. Het viel ons op dat de gemeente al in 2010 heeft vastgelegd dat er twintig procent duurzame energie-opwek zou moeten zijn gerealiseerd in 2020. Maar nu, acht jaar later, wordt dat bij lange na niet gehaald; we zitten naar schatting nog maar op zes procent en dat zal niet veel meer worden in 2020. Zeker niet als de economie groeit, want dat gaat altijd gepaard met een stijgend energieverbruik. Er zijn raadsleden geweest die bij het College van B en W hebben aangedrongen op meer vaart, maar het merendeel heeft gewoon zitten slapen. En nu, met 2020 in zicht, heeft de gemeente haast gekregen.”

Volledig energieneutraal
Volgens GroenLinks moet het scherper en breder. Zo wil de partij bijvoorbeeld dat de gemeente in 2050 volledig energieneutraal is. Focussen op alleen besparing en duurzame energie is volgens hen onvoldoende. “We zien het klimaatprobleem meer in samenhang met andere terreinen zoals voedsel, economie en verkeer. Het mooie is, dat als we ons voedselpatroon aanpassen, meer en slim investeren in lokale economie en autobezit terugdringen, we uiteindelijk niet alleen onze doelstellingen halen, maar ook nog eens goedkoper uit zijn!”

Wat betreft voedsel en lokale economie heeft GroenLinks plannen om een ‘Voedselvisie’ op te stellen, samen met lokale boeren en burgers, waarbij het overgrote deel van het voedsel uiteindelijk lokaal geproduceerd en geconsumeerd wordt. Daarnaast wil het sterk gaan inzetten op het zogenaamde ‘auto delen’. GroenLinks ziet kansen om andere partijen mee te krijgen in haar plannen. “Daar zit zeker wel ruimte voor beweging”, zegt de lijsttrekker.

Besparing zonder aanschafdrempel
“Energiebesparing is in de afgelopen raadsperioden een ondergeschoven kindje geweest. Daarom moeten we daar snel meters gaan maken”. Concreet denkt GroenLinks Olst-Wijhe daarbij voor particulieren en MKB aan het invoeren van een zogeheten ‘Woningabonnement’, dat in Deventer al wordt toegepast. Daarbij kan men de aanschaf van een een besparende maatregel als isolatie, een efficiëntere CV-ketel, energiezuinige verlichting en dergelijke laten voorfinancieren. Vervolgens kan men achteraf terugbetalen met het geld dat is bespaard met de lagere energierekening. “Dus geen aanschafdrempel meer. Een uitkomst voor met name hen die minder geld hebben.”

Zonne- en windenergie
GroenLinks wil veel duurzame opwek realiseren binnen de gemeentegrenzen. “De doelstellingen haal je niet door te volstaan met het vol leggen van alle daken met zonnepanelen, dus zullen er ook windmolens moeten worden geplaatst. De winsten die daarbij worden gerealiseerd moeten terugvloeien naar de burgers en bedrijven in de gemeente. Als zij de lasten ondervinden, dan zeker ook de lusten” zegt Hummelink. “Voor ons is een andere route onbespreekbaar.”

Net als in andere gemeenten kunnen inwoners van de gemeente Olst-Wijhe volledig eigenaar worden van een windmolen en met de opbrengsten plaatselijke initiatieven zoals een schoolbus, dorpshuizen en dergelijke realiseren. “De rol van een coöperatie als Goed Veur Mekare is hierbij essentieel”, vindt Hummelink. “Die verdient in onze ogen dan ook alle ondersteuning.”

Financiële voordelen
“Wat we moeten leren is dat zelf energie opwekken ook financiële voordelen biedt voor onze gemeenschap”, besluit de lijsttrekker. “Bij windmolens is de opwek weliswaar iets hoger als je ze op zee zet, maar alle berekeningen wijzen uit dat ze ook in Olst-Wijhe nog steeds een heel positief financieel resultaat zullen opleveren, dus waarom zou je het niet doen? Al was het maar om het mede door onszelf veroorzaakte klimaatprobleem niet over de schutting te gooien, maar te laten zien dat je daar zelf verantwoordelijkheid voor neemt”.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.