gewoon carolien wanneer ben je werkelijk gevoed

We aten al gezond, maar vanwege de diagnose van diabetes type 1 werd ik als tiener bewuster opgeleid in voeding vanuit de schijf van Vijf. Daarin staan in elk vak producten die gezond voor je zijn en elke dag eet je voldoende producten uit elk vak. (Producten met) suiker mochten niet en zelfs de kaas voor op mijn brood kwam eerst op de weegschaal. Omdat ik slank was en mijn groei niet elke dag hetzelfde was, kan ik me vooral de beperkingen van dit eten herinneren; ‘moeten’ eten als ik geen zin had en niet eten als ik het nodig had. En oh ja, de suikervrije gebakjes en light-producten die mensen uit liefdevolle zorg voor mij kochten, vond ik zo vies…

Vijf jaar later ‘mochten’ mensen met diabetes ineens alles eten, als de bloedglucosewaarden maar laag bleven. Nog steeds een puber tot rond mijn twintigste heb ik op tijden alles wat los en vast zat gegeten, met periodes van lijnen; naast veel snoep, lekker zoet beleg en chips, het 1000 calorieën en puntendieet, brooddieet, fruitdieet, enz. Ik heb ervaren hoe het is om over de 100 kg te wegen en 40 kg minder.

Vanaf die tijd kwam er balans en leerde ik in stapjes mezelf voeden met wat ik op dat moment nodig had. Via klachtjes, stemmingen en pijn leerde ik welke voedingsmiddelen fijn of niet fijn voelen; hoe de spijsverteringsorganen ondersteund worden; welke voedingsmiddelen bloedglucosewaarden snel laten stijgen, waardoor er snel weer eetbehoefte is; wanneer de darmen schimmels of teveel ‘slechte’ bacteriën of andere probleempjes hebben en wat er dan nodig is; wanneer pittige of sluimerende, chronische ontstekinkjes zijn en hoe dit is op te lossen; wanneer er teveel of te weinig zout is in het lichaam en wat dat doet met de cellen, weefsels, bloeddruk en bloedvaten; wanneer het lichaam goed voedingsstoffen kan opnemen, extra vitaminen en mineralen nodig heeft en wanneer niet en welke invloed (verschillende) medicijnen hebben.

Dat wat ik bij mijzelf kan onderscheiden, kan ik ook bij anderen. Nu ik ouder word, merk ik dat mijn lichaam weer verandert, ik krijg een andere hormoonverdeling en dat maakt dat ik mijzelf ook weer anders voed. Bij bepaalde voedingsmiddelen krijg ik gewrichtsklachten, lijkt mijn thermostaat op tilt te slaan, daalt mijn weerstand bijna van het ene op het andere moment en word ik heel moe. Mijn gewicht is nog steeds prima maar ook nu verandert mijn lichaamsvorm. Dit alles herkennen en ervaren geeft me kracht, vertrouwen en duidelijkheid.

Wil je jezelf ook echt (leren) voeden, reageer dan gerust; info@carolienjonkman.nl.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.