gewoon carolien aanraken

Maar toen ik nog lesgaf, was een leerlinge erg onrustig. Ik had last van haar gedrag in de klas. Het gedrag was anders dan ik van haar gewend was. Ik vroeg haar buiten het klaslokaal even te praten. Er was vast een reden. Ze viel me huilend en vertellend in de armen en kwam snel tot rust. De leidinggevende die deze aanraking had gezien, sprak me streng toe dat aanraken door een docente van een leerling niet past. Ook collectief met de metoo discussie geeft aanraken al gauw een seksuele lading. Er is een taboe om buiten de intieme sfeer of functionele sfeer aan te raken.

De laatste maanden ben ik vaker bij een oom die weduwnaar is en geen kinderen heeft. Hij woont wat verder weg en begint door de ziekte Alzheimer de controle op de werkelijkheid te verliezen. Dat geeft hem angstige gevoelens en veel gevoelens van wantrouwen. Daarnaast rouwt hij om zijn vrouw met wie hij zeer gelukkig was. Het duurt dan even om het vertrouwen te winnen. Ik bemerkte vele gevoelens van eenzaamheid in hem en wilde contact met hem maken. In het begin was er aanraken, zonder echt contact. Mijn oom vond het moeilijk het aanraken toe te laten. ik vond het moeilijk de pijn en gevoelens bij hem te ervaren. Ook is het bij hem niet gewoon om aan te raken. Als twee mensen helemaal in hun gevoel zijn, in het hier en nu, kan er heel veel gebeuren, is mijn ervaring. Er komt dan vaak ontspanning, en leegte wordt soms gevuld, het geeft levenskracht,een mens voelt, ruikt, proeft meer. Het blijkt dat het bloed beter gaat stromen, de pijnbeleving vermindert en het bewegen verloopt soepeler en gemakkelijker. Een mens krijgt de bevestiging dat hij mag zijn zoals hij is, wat er ook aan de hand is.

Aanraken geeft een gevoel van verbondenheid en saamhorigheid. Soms is het handig het even te vragen of te noemen dat je gaat aanraken. Kijk de ander even in de ogen en leer de kunst. Niets laat duidelijker weten dat Iemand om je geeft, dan een hartelijke omhelzing. Een opbeurende aanraking als je in de put zit, verzekert je ervan dat je wordt bemind. Het stelt gerust dat je niet alleen bent. Een troostrijke aanraking is geweldig, wat er ook aan de hand is.

Reageer gerust: info@carolienjonkman.nl 

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.