gerlant stem geen sp

Van mij wordt een stemadvies verwacht. Janneke Dochter vroeg er om in haar bijdrage in december. Het pseudoniem wat bij vorige verkiezingen regelmatig van zich liet horen, is voor de rest stil gebleven. Mijn besluit is toen ook al gemaakt op basis van waarnemingen in de afgelopen vier jaar. De raadsvergaderingen die maand gingen in de hele regio over het tv-programma ‘Kassa’ en de zogenaamde ‘woekerrente’, die armen moesten betalen bij de gemeentelijke kredietbank.

Een motie van de SP hield de gemoederen bezig. 2.3% rente voor kredieten voor minima. Punt. Meer ruimte was er niet. De motie, opgesteld door de steunfractie van de SP, was beschamend. Niet alleen omdat hun raadslid niet capabel is, maar door het zogenaamde ‘politieke statement’. ‘We willen 2.3 procent rente voor deze mensen in nood’. Het was gericht op het halen van krantenkoppen, maar niet onderbouwd. En gezien de uitlatingen van de indiener, het niet bij machte zijn om te luisteren en te anticiperen op veranderende informatie tijdens het debat een schande voor deze partij. Het deed mij zeer, voor de zoveelste keer.

In Dalfsen werd op maandagavond de wethouder door de raad op hoge poten naar Assen gestuurd. Diezelfde avond in Olst-Wijhe werd het fenomeen door Gemeentebelangen (GB) al iets ontleed. Twee dagen later in Raalte zat wederom de meeste kennis over het onderwerp bij GB maar ook hier liet het CDA zich niet onbetuigd. VVD-er Kreule benaderde dingen van uit een ander perspectief maar was zeker geen onmens. D66, Burgerbelangen, Lokaal Alternatief, PvdA, allen hadden vragen en opmerkingen maar samen kwamen ze eruit. Het nieuws op de tv was een halve waarheid en die mensen in Raalte hadden het zo slecht nog niet.

De ophef over de hoge rente ging over wat heet ‘niet noodzakelijke uitgaven’. Dat wat mensen betaalden als ze bovenop alle extra voorzieningen, die er al voor deze mensen in problemen zijn, zij toch extra geld nodig waren. Vrij vertaald; ben jij minima en moet je lenen om bijvoorbeeld een auto te kopen om naar het werk te gaan? Dan kan dat. Je betaalt dan een paar procent rente, maar wil jij vijfhonderd lenen voor een vliegticket naar de Bahama’s, dan betaal je 14%. De 14% rente moet voorkomen dat mensen in de problemen, nog verder in de problemen komen. Die procedure wordt ook aan die klanten uitgelegd. SP-er Harry van Kampen hield vast aan zijn motie, diende hem in, stemde als enige voor en zat verheerlijkt te kijken. Je zag hem al aan de krantenkoppen denken. Hij wacht nog, geen journalist die daar tabak van kon maken…

De trigger voor mij die avond was PvdA-er Arie van der Wilt, zoals altijd scherp hield hij zijn collega raadsleden bij de les. “Dat bepalen wij niet. Een paar jaar geleden was er een hele belangrijke bijeenkomst over het armoedebeleid. Wat ik daar geleerd heb is dat je uitgaven van mensen die écht in armoede zitten niet kunt veroordelen. Die mensen denken anders dan u en ik. Refererend aan een collega-raadslid wat even iets te ver door schoot in zijn regeldrift.

Ik ben bang dat door allerlei politiek gekrakeel op links met nieuwe partijen, de PvdA er zometeen uitvliegt. Dat zou een aderlating voor Raalter politiek en de SP stemmers zijn. Arie stelt met de vinger op de zere plek regelmatig onderwerpen als Roundup, megastallen, N35 maar ook de sociale vraagstukken aan de kaak en spiegelt daarmee de raad en het college. Ik stem op Arie, ondanks dat mijn boerenstiel mij anders ingeeft . Die redden zich wel bij CDA of GB.

@Janneke dochter. Mangs be-j te bange maar soms ook niet. Lijst 7, nummer 1: Arie van der Wilt.

gerlant@sallandcentraal.nl

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.