gerlant rtv raalte en ijsselland tv krijgen een flinke pot subsidie en dan dit

120.000 euro voor een verkiezingsdebat wat in het water valt. Kort door de bocht is dat wat er deze week gebeurde bij de politieke debatten in Raalte en Olst-Wijhe. Woensdagavond was het debat uit Raalte matig te volgen, eigenlijk niet. Richard Ardesch, de voorzitter laat via Twitter weten dat het niet aan de apparatuur ligt, maar aan bandbreedte van de verbinding. Geert Hannink, de presentator van het debat, vertelde dat er alles aan gedaan werd om het vanuit Olst beter te doen verlopen. Helaas was het weer niet te volgen. Ardesch laat aan de Stentor weten dat het aan de verbinding lag en wil meer geld.

De werkelijkheid is dat terwijl ik die debatten probeer te volgen mijn vrouw naast mij op de bank een uur zit te beppen met onze veertienjarige dochter die via school op uitwisseling in Parijs is. Storingvrij en gratis kletsen de dames de tijd weg via WhatsApp-video maar de vijftien kilometer met Raalte en de Nul naar Laag Zuthem is niet te overbruggen door deze club.

RTV Raalte is een fusieclub van de failliete Raalter omroep en het Succesvolle Heino kabel TV (HKT) begin deze eeuw na samenvoeging van gemeenten. HKT begon hier in Laag Zuthem een 25 jaar geleden door enkele piraten die op zondag morgen een Ziggo kanaal kaapten waar toch niemand naar keek. Helaas voor hen bleek er toch ergens een vaste kijker van die Turkse zender te zijn en die diende een klacht in. Het succes van die actie maakte dat HKT werd geboren. Regionaal en dorps eigen. Na de verplichte fusie haakten de Heinoërs af en de Raalter omroep bleef een zorgenkindje van de politiek.

Fusies met Olst-Wijhe moesten de oplossing brengen, een fusie met Deventer is nu weer het gouden ei, maar niemand kijkt meer naar deze zender omdat het niet ‘eigen’ meer is. Nieuwe programma reeksen worden er al tijden niet meer gemaakt. Wat is het volgende? Als er straks nog weer eens een programma wordt gemaakt moeten wij hier in Laag Zuthem kijken naar wat mensen doen in bijvoorbeeld Oxe of all places? Daarmee niks af willen doen aan de mensen daar en hun beslommeringen.

Tijden zijn veranderd in medialand door internet, de raadsvergaderingen kan je volgen via een eigen livestream van de gemeenten en de zogenaamde regionale calamiteiten functie zijn ze allang verloren, als ze die al ooit hebben gehad. Als er echt wat aan de hand is dan luisteren we met zijn allen naar RTV Oost.

Beide gemeenten pompen samen ongeveer 30.000 euro per jaar in de hobby van een paar mensen om een eigen podium te hebben voor politici, dat is 120.000 in de vier jaar gemeenschapsgeld uit Salland en als ze dan één keer echt moeten presteren dan lukt dat twee keer niet. Dat is veel geld en roept bij mij de vraag op hoelang nog?

Het zou beter zijn daar direct mee te stoppen en met dat geld gericht de burger te informeren. Advertorials kopen, prestatie afspraken maken en die als raad controleren en zo zorgen dat lokale journalistiek, in welke vorm dan ook blijft bestaan. Het is hun functie de maatschappij te spiegelen en niet een gesubsidieerde hobbyclub die dat niet lukt.

Gerlant

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.