gerlant oproep aan de journalistiek

Een verkiezingsprogramma is waaruit de kiezers uit op kunnen maken waar een partij voor staat en waar ze naar toe willen in de komende jaren. Het is ook waar wij naar terug kunnen kijken en vergelijken. Wat hebben ze de afgelopen vierjaar eigenlijk waar gemaakt? Een programma is ook waar coalitieonderhandelingen mee starten. Een informateur legt deze over elkaar heen en heeft dan een basis om de gesprekken te beginnen. Dat is in Raalte vier jaar geleden goed gegaan, het duurde wat langer voor dat de coalitie er was maar alle partijen hebben serieus mee gepraat. Het akkoord is zo in elkaar gespijkerd zodat de meeste partijen in grote lijnen zich er in kon vinden.

De coalitie bestaat uit het CDA en GB, maar de andere partijen liepen aan hun handje mee. Als we nu terug kijken is er veel bereikt. Geïnvesteerd in leefbaarheid, in woningbouw, in dorpshuizen, in vernieuwen en naar de burger luisteren maar de belangrijkste, de energietransitie is het onder geschoven kind.

Het missen van goede pers heeft er voor gezorgd dat het duurzaamheidsverhaal van vier jaar geleden op de achtergrond is verdwenen. De energietransitie, 20% duurzame energie in 2020 is een ondergeschoven kindje geworden. Windmolens zijn op dit ogenblik het enige wat ons enigszins verder kan helpen maar dat is not done om te vertellen. Energie corporatie Endona in Heeten heeft een klein succesje behaald met haar zonnepanelenveld, maar Raalte wekt nog maar 6% van haar energie duurzaam op. In gemeenten om Raalte heen hebben we gezien hoe de pers de duurzaamheidsdebatten heeft gesloopt. 90% van de berichtgeving was negatief, voerde het ‘not in my backyard’ syndroom als het om windmolens ging, maar geen verslaggever die de kiezer voor hield; wat dan? De kolen mijnen hebben we moeten sluiten, Groningen hebben we in 50 jaar leeg gestookt en dondert nu in elkaar, we zullen met elkaar wat moeten. Politici zien dat gebeuren en kunnen daar de vinger niet achter krijgen, het is een neerwaartse spiraal met politieke fragmentatie tot gevolg. Steeds meer partijen dingen mee om de gunst van de kiezer, maar maken niks klaar want er is geen serieuze controle op. De wereld versplintert omdat journalisten de kop niet in de wint durven steken, laat staan dat zij nog eens een keer in een verkiezingsprogramma van vier jaar terug kijken.

In Olst-Wijhe besloot de volledige raad voor windmolens te gaan onder voorwaarde dat alle burgers mee zouden profiteren. Er zou een energievisie worden gemaakt samen met de bewoners. Wethouder Marcel Blind deed dat heel knap, hij betrok iedereen en eigenlijk zonder gemopper waren ze samen op weg. Een voorlichtingsavond in november, en in tegenstelling tot wat pers had verwacht, verliep rustig. Het was bijna geen nieuws, tenminste er werd weinig over bericht. Rond oud en nieuw kwam er een neutraal artikel met een prikkelende kop. Enkele boeren in Marle wilden windmolens zetten, Blind reageerde: dat kan niet want de burger profiteert niet mee. Niemand die naar hem luisterde en nieuwsites tot ver op de Veluwe knipten en plakten er vrolijk oplos. Valse sentimenten als mond en klauwzeer en nevengeulen in de IJssel werden uitgelicht. Wethouders op de Veluwe gingen reageren op foute berichtgeving en het hek was van de dam. Marcel werd de regie kwijt, omdat pers in de jacht naar de meeste interactie een basisregel van journalistiek vergat: verifieer je bron. Het college in Olst Wijhe heeft afgelopen week tijd gekocht en stelt de besluitvorming omtrent haar energievisie uit.

De programma’s in Raalte druppelden deze week binnen, de smoezen die aangevoerd werden waren het vermelden niet waard. Mijn conclusie: politici zaten op elkaar te wachten, hoe gaat die ander deze hete aardappel verpakken? Dat is terug gebracht naar wat vage duurzaamheid doelstellingen, omdat niet één partij of samen het onderwerp voor de draad krijgt.

Ze zijn met elkaar compleet de weg kwijt!…

Een journalist wilde van mij weten wat mij dwars zat. Ik heb hem dit verhaal vertelt en hij snapte het. Ik hoop dat jullie het ook begrijpen. Als je wat publiceert weet je wat je zegt en anders blijf je er bij weg. Jouw taak is om de democratie te spiegelen, niet om te slopen.

gerlant@regiobode.nl 

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.