gerlant ik stem

Biologisch wordt door sommige verkocht als zijnde ‘zaligmakend’. Het gebruik van Roundup moet vooruitlopend op Europese regelgeving worden afgeschaft en een gangbare boer is een slechterik. Terwijl de stemwijzer mij elke keer weer bij ‘groene’ en/of vernieuwende partijen brengt die het over biologisch en zelfvoorzienend hebben, weet ik dat zij op essentiële punten helemaal mis zitten. Biologisch is een merk waarmee een boer een stukje meerwaarde voor zijn product creëert, maar waar heel Salland niet van kan eten. Heel Salland Biologisch is een farce. Zonder Roundup kunnen we nog niet en ik leg het hier uit net als dat ik het afgelopen week heb uitgelegd in de kroeg.

De Europese Unie heeft afgelopen jaar het middel Roundup nog weer voor vijf jaar toegelaten naar aanleiding van een rapport van de audit commissie van de VN (Dat zijn de allerwijste van de wereld bij elkaar. Zij berekenden dat we voor een volledig biologisch gevoede wereld, een derde meer aan landbouwgrond globaal nodig zijn. Een Nederlandse samenvatting vindt u hier.

Als je op basis van die cijfers door rekent, ben je zo’n halve hectare per persoon nodig om de wereld op de zelfde luxe manier te voeden dan we nu gewend zijn. Voor Nederland betekent dat wij met zestien miljoen mensen acht miljoen ha nodig zijn. Wij hebben maar 2,10 miljoen ha. Er is in dit land dan maar voor 4,2 miljoen mensen plek. Reken je dat verder door naar Salland: Raalte heeft 13.373 ha. en zelfvoorzienend dus maar voor 26.746 mensen plek. Het heeft 37.000 inwoners, de overige 10.000 inwoners krijgen dan dus geen eten. Je kan nu roepen , net als een ‘wise guy’ in de kroeg, ‘dan importeren wij dat toch?’. Dan heb je niet opgelet: dit is berekend vanuit een wereldwijd perspectief.

De week zonder vlees heeft te maken met dat VN-rapport. Het ministerie van Landbouw introduceerde dat en protesten op de onderbouwing van de cijfers waarmee het geïntroduceerd werd waren niet van de lucht. 

De mensheid moet anders gaan denken. De jeugd moet gaan leren dat er minder vlees wordt gegeten en dus is die week zonder vlees bedacht (inclusief bijbehorende onderwijs campagne, waarvan boeren op sociale media vinden dat het linkse propaganda is). We hebben met elkaar een probleem omdat er steeds meer mensen komen en er niemand is die tegen die ander wil zeggen: voor jou geen eten meer, val jij maar om.
“Maar als biologisch de wereld niet kan voeden, betekent dat dan dat we met de intensieve landbouw zo verder moeten?” Nee, en dat weten ze ook wel. Ze sorteren al voor. Er wordt steeds minder gif gebruikt. Steeds minder van allerlei andere chemische toevoegingen. Die landbouw gaat veranderen. Dat zie je nu al.

Technologische ontwikkelingen (disrupties) doen dat. Recente ontwikkelingen, zoals het gebruik van drones voor onkruid wieden en gps voor precisie bemesten zijn voortekenen. En, het kan al maar jullie willen het nog niet, 3D Foodprinting gaat een belangrijke manier van voedselvoorziening worden.

“Dus jij stemt niet op groen?”, is een vraag van een van de mannen. Nee, partijen die geen visie op het grotere plaatje hebben, hebben mijn stem niet verdiend. “Zeg ouwe, als je het allemaal zo goed weet, waarom zit je dan nu achter je gehaktbal?” merkt de ‘wise guy’ lachend op. Omdat ik het nu nog kan betalen. Over twintig jaar is het biologisch en ‘haute cuisine’.

“Je praat mooi, maar kan je dat met cijfers onderbouwen? Heb je een link naar dat rapport van de VN?” . Niet direct paraat, maar kijk zondag maar op Salland Centraal. Ik eet nu eerst mijn gehakt bal op anders is die koud en pure verspilling van goed voedsel. Je moet trouwens eens stoppen met naar individuele onderwerpen en cijfertjes te kijken maar naar het grotere plaatje. Dat doen die audit mensen ook.

gerlant@sallandcentraal.nl

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.