gerlant de stoelendans formatie

Vreugde en verdriet liggen zelden zo dicht bij elkaar dan bij de uitslagenavond van lokale verkiezingen. Waar er landelijk partijgebonden feestjes worden georganiseerd, is er op gemeentelijk niveau nog sprake van saamhorigheid en worden emoties met elkaar gedeeld. Het is een van de kenmerkende verschillen tussen landelijke en lokale politiek.

Ik was dit jaar in het Holstohuus in Olst-Wijhe en mocht daar jullie informeren over de binnenkomende uitslagen. Het was mooi om te zien hoe de partijen bij elkaar zaten in de brasserie: groep bij groep, een biertje, een borrel maar tussen de binnenkomende uitslagen door ook oog voor de anderen. De euforie bij Groen Links en het ongeloof -of hopen tegen beter weten in- bij de PvdA. De mannen van D66 die met hun eigen software de uitslagen analyseerde en tot het besef kwamen dat ze moeten inleveren. De coalitiepartijen die zien dat ze werden beloond na vier jaar stabiel en consequent beleid.

Met twaalf van de veertien stembureaus binnen, stond burgemeester Strien de tussenstand rustig in zich op te nemen. Je zag hem nadenken over mijn vraag: wat gaat er nu allemaal in dat wijze hoofd om? Toen kwam de lachende reactie: ‘er gaat een heleboel in om, maar ik zeg daar niks over’. Zijn gezichtsuitdrukking was echter: op links verdelen ze hun zetels, de coalitie blijft op sterkte en kunnen door. Formeren en dan weer rust in de keet.

Raalte was een ander verhaal. Het was bijltjesdag, las ik via de redactionele app. Spannend tot op het eind. Niet direct voor de coalitie, maar vooral voor de oppositiepartijen. D66 één minder en niet één meer waarop ze zo gehoopt hadden. De SP die vliegt eruit. Burgerbelangen drie zetels. Nee, zelfs vier! Raalte Natuurlijk redt het niet. GroenLinks redde het ook niet, om even later weer te lezen dat ze toch een zetel zouden hebben. De uiteindelijke uitslag is er ‘s nachts om half twee.

De VVD krijgt er drie, D66 houdt er één over en PvdA heeft net een zetel. Burgerbelangen krijgt er zelfs vier! GroenLinks wel, SP en Raalte Natuurlijk niet.

Het sfeertje in het gemeentehuis zal hetzelfde zijn geweest als in Olst die avond. Hopen op succes voor je eigen idealen, maar ondertussen ook oog hebben voor de ‘rivalen’. Een ding is zeker: er zijn mensen zwaar teleurgesteld naar huis gegaan. Ze hebben alles gegeven voor hun idealen en waren er van overtuigd dat Raalte achter hen zou staan. De coalitie moet het met één stem minder doen en heeft nu een nipte meerderheid. Ook zij zijn niet echt vrolijk naar huis gegaan.

De gezichtsuitdrukking van burgemeester Dadema heb ik niet gezien en kan ik mij niet achter verschuilen. Ik zal het zelf moeten gaan vertellen. De vraag is niet of de coalitie door kan, maar of ze het aan durven met al die nieuwe raadsleden binnen hun fracties. Er hoeft er maar een uit de boot te springen en ze hebben een probleem. De vraag is nu met wie ze verdergaan.

BurgerBelangen als nieuwe partij? Die hebben ook nog geen stabiele koers laten zien. Wat gebeurt er als Ben Nijboer wethouder wordt en uit die fractie stapt? De VVD? Die zal willen oogsten op economisch vlak en daarvoor moet het sociale domein het ontzien. Ondersteunt door de éénpitters D66 en PvdA en daar een ‘regenboog wethouder’, een partijloze wethouder boven zetten?

PvdA-voorzitter Zengerink solliciteert al via twitter. Meld ook dat na de hertelling is gebleken dat zij op eigen kracht en zonder restzetels hun plekje hebben behaald. Lokaal Alternatief als ondersteuning? Ach, politiek gezien niet zo erg handig nu die partij zich expliciet geprofileerd heeft als de partij voor Heino. Het college zit er namelijk voor alle Raaltenaren. De formatie gaat een lastige worden met vele afwegingen. GemeenteBelangen als grootste is aan zet. Zij komen met een informateur. Ik hoop op een ‘regenboog informateur’. Iemand van buiten de gemeente die blanco en zonder kennis van achterliggende zaken de partijen tegemoet treedt. Er moet namelijk nogal wat water door het kanaal voordat alle plooien zijn glad gestreken.
gerlant@regiobode.nl

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.