geen sloop tijenraan maar verder als sallandse versie van papendal

“Sportminnend Raalte en Salland zal dit echt willen”, stelt Schutte, eigenaar van Intersport Schutte. “Geen kleine versie van Papendal, maar met iets unieks; de hele keten voor de sporter. Van advies en onderzoek tot schema’s en schoeisel, van blessurebehandeling en lifestyle tot massage en voeding. Dat is de toekomst van de sport; alle data van de sporter bijeen, van de jeugd tot mensen met fysieke beperkingen.”

Sinds januari is Schutte al in gesprek met de gemeente Raalte die tot nu toe het standpunt heeft ingenomen dat het complex gesloopt moet worden. Op die manier moet er in dit gebied met het nieuwe Tijenraan, Landstede en Rohda Raalte voldoende parkeerruimte komen. “De gemeente was verrast toen ik met dit plan kwam”, zo geeft Schutte direct toe, “maar daarna stelden ze zich positief afwachtend op. Ik denk zelf dat dit een grote ommezwaai van het gemeentelijk beleid zou zijn. Dat moet je dus over de komende verkiezingen heen tillen en overlaten aan de nieuwe gemeenteraad. Wat mij betreft zou dit dan begin 2019 van start kunnen gaan.”

Extra verdieping
De grote hal krijgt straks in de plannen een nieuwe verdiepingsvloer. “In het verlengde van de tribunes zeg maar. Op de begane grond komt dan een testbaan in het midden en aan de zijkanten ingebouwde ruimtes, een soort van boxen, voor allerlei spreek-, test- en behandelruimtes. In de spelzaal richten we ons dan meer op mensen met fysieke beperkingen. Nu moet je als sporter nog naar drie of vier verschillende specialisten, maar dat zit dan allemaal onder hetzelfde dak.”

Met zo’n extra vloer worden het veel vierkante meters, is dat wel nodig? “Je kunt het nog met zoveel disciplines uitbreiden. Waarom geen oog- en gehoormetingen bijvoorbeeld? Of hartslagmetingen zoals topclubs zoals Ajax, Feyenoord en PSV doen? Te beginnen bij de jeugd.”

Voor het oude zwembad ziet Schutte geen functie weggelegd. “Dat zou dan een concurrent worden voor het nieuwe Tijenraan en dat is zeker niet de bedoeling. We willen juist aanvullend en stimulerend zijn. Sloop van alleen het zwembad kan, zo hebben we al onderzocht. Dat is in het verleden ook aan de eerste sporthal gebouwd. Daarna zou je dus ook parkeerplaatsen kunnen scheppen. Ook de andere plannen zijn haalbaar, bijvoorbeeld met de uitgangen, ik heb alle oude bouw- en verbouwtekeningen al bestudeerd.”

Partners
Als motivatie voor het nieuwe Tijenraan werd gesteld dat het oude complex afgeschreven is en bijvoorbeeld erg veel energie gebruikt. “Daarom gaan we die nieuwe ruimtes zo inbouwen dat het gebouw daarna wel goed geïsoleerd is.”

Het ambitieuze plan valt of staat uiteraard met de kosten van aankoop of huur en de drastische verbouwing. Schutte wil met zijn sportzaak daarvan de trekker zijn, maar zegt een aantal partners te hebben die staan te trappelen. “Alleen, als je dat vanaf het begin met meer partijen samen gaat doen, dan komt het niet snel van de grond. Daarom nemen wij als Intersport Schutte nu het voortouw. Na het vaststellen van de uitgangspunten trekken we samen op met andere partners, allemaal met heel veel eigen kennis en kunde, met investeerders en banken. Zonder hen kun je dit natuurlijk nooit doen. En wat de gemeente betreft, sloop van het oude Tijenraan kost in deze tijd natuurlijk ook tonnen.”

Heel Salland
Hij heeft inmiddels gesproken met de gemeente, toekomstige partners én sportclubs. “Rohda was positief verrast en wacht nu rustig af. Ik heb al eerder met ze gesproken om de Rohda-hal te huren, maar die was voor dit doel te klein. We denken dat we ook veel met Kwiek en Heino zullen samenwerken. Die clubs duiken het diepst in deze materie om de sportieve prestaties te optimaliseren. Als sportzaak hebben we in onze winkel al een eigen lab voor onderzoek en begeleiding van sporters. En we werken met zo’n dertig Sallandse sportclubs samen. Met deze eigen versie van Papendal mikken we op heel Salland, eigenlijk op West-Overijssel.”

Wat is eigenlijk de meerwaarde voor de sportzaak zelf aan de Herenstraat? “Natuurlijk hoop je op extra omzet in de winkel, maar het belangrijkste is de sportwereld heel snel verandert. Het gaat steeds meer om data, om gegevens van die sporter dus. Je wilt als sportzaak steeds meer en betere service aan je klant bieden om die van dienst te zijn. Neem mijzelf. Ik was geen goede voetballer en ging voor mezelf hardlopen. Pas toen ik een echte looptrainer kreeg die mij adviseerde over schoeisel, trainingsschema’s, techniek en voeding ging dat echt goed. En nu heb ik vorig jaar een marathon gelopen. Als ik als jongen een betere begeleiding had gekregen, dan was ik veel eerder veel verder gekomen dan nu op 54-jarige leeftijd.”

Droom
Heeft hij eigenblijk al een naam als alles doorgaat? “Ik noem het wel eens het ‘Theatre of Dreams’, dat vind ik wel mooi en passend. Het is trouwens al een oude droom. Die begon met het plan van Harold Oosterlaar in het verre verleden om op de plek van de oude Franciscushof een groot hotel-, recreatie-, evenementen- en sportcomplex in de trant van Papendal te bouwen. Ik heb toen al enkele keren met hem gesproken, onze vaders kenden elkaar goed, maar dat was destijds financieel onhaalbaar. Voor dit plan voor oud-Tijenraan zijn we in ieder geval niet over één nacht ijs gegaan. Dus wat mij betreft, stop die sloop!”

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.