eerste editie van droomdag raalte

Met dit initiatief willen ze kinderen en jongeren met het syndroom van Down of een verstandelijke beperking op een speelse wijze kennis laten maken met ‘avontuurlijke’ beroepen.

Het was Christel die van vrienden hoorde over soortgelijke initiatieven in Haarlem en Aalsmeer en besloot om iets dergelijks ook in Raalte te introduceren. Bij haar vriendin Mascha, net als Christel ook moeder van een kind dat tot de doelgroep behoort, vond ze een gewillig oor. Mascha wist vervolgens het ROV te enthousiasmeren. Daarna begonnen de twee de winkeliers in het centrum en voor de doelgroep leuke organisaties te benaderen. Met succes. De jongeren (van pak ‘em beet 14 tot 25 jaar) kunnen kiezen uit circa zestig korte ‘stages’. Bij de bakker, de drogist, de politie, de dierenambulance, de brandweer, de dierenwinkel, de drogist, modezaken of als postbode. Zo’n stage duurt ongeveer een uur.

De jongeren mogen er die middag twee volgen. Al dan niet onder begeleiding van een ouder/verzorger en natuurlijk gecoacht door medewerkers van de betrokken winkels/organisaties. Maar er is die zondag 22 april meer te doen in het centrum van Raalte, zowel voor de doelgroep van de DroomDag als voor hun broertjes en zusjes. Zo presenteren de Sallandse sportploeg (G-sport), de Vrienden van de Zonnehof en het Logeerhuis Salland zich op de Grote Markt. Ook staat er een springkussen en loopt er een ballonnenclown rond. Bij de Waag is er een grote hobbymarkt, waar standhouders hun werk laten zien. Kinderen kunnen er dromenvangers maken. Ook de deelnemers in het atelier van Aventurijn zijn van de partij. Daarnaast zijn er optredens van: Jordy van Vilsteren, Frits van der Vorst, Chris Haverman, Niek Haarman, Johan Bril en Wesley Wolters. Mascha: “Bovendien bouwen we de Plas om tot een beautyplein. Een aantal partytenten voor de pedicure, de kapper en de schoonheidsspecialiste, waarbij onze doelgroep ook mee kan lopen.”

Wél kunnen
Christel en Mascha hebben ook contact gezocht met de Zonnehof, de Parabool en ZoZijn en diverse organisaties op het gebied van speciaal onderwijs en zorg. “We hopen op zestig kinderen”, stelt Christel. “Kijk, leerlingen van de Zonnehof gaan ook wel eens op stage, maar de DroomDag is wat speelser. Het draait om beroepen waarvoor ze normaal gesproken niet zo snel in aanmerking komen. Het is veel breder. Voor die jongeren is het leuk om eens met de politie mee te gaan, te helpen bij een kapper of mee te lopen bij een speelgoedzaak. Ook om te laten zien wat ze wél kunnen. Of het nou gaat om het verwijderen van kledinglabeltjes of kassawerk.”

Christel en Mascha zijn van plan om, bij gebleken succes, er een jaarlijks terugkerende activiteit van te maken. Ze hebben er zin in. En niet alleen zij. Mascha: “Mijn zoon Daan praat er al tijden over. Dat hij met de politie mee wil, bijvoorbeeld. Voor hem is het ook een uitje.” Christel: “Mijn dochter Maud vindt de brandweer en dierenzaak enorm interessant. Het gaat erom dat zij een leuke dag krijgen. Een dag die ook geschikt is voor het hele gezin. Broertjes en zusjes zijn ook welkom. Alleen krijgen de kinderen met een beperking die dag even voorrang.”

T-shirt
De DroomDag wordt om 13.00 uur officieel geopend op de Grote Markt. Dat zal volgens Christel en Mascha op spectaculaire wijze gebeuren. De jongeren die zijn aangemeld voor een of twee stages, krijgen allemaal een gratis DroomDag T-shirt aangeboden. Daarna vertrekken ze naar hun eerste stage. Later die middag volgt de tweede ronde.

“Het is niet alleen voor onze doelgroep heel leuk”, stelt Christel, “maar voor de winkeliers ook, denk ik. Kijk, als een kind met een beperking eventjes mee mag lopen in een winkel, dan komen pappa en mamma, oma en opa en ooms en tantes vaak ook even kijken. En grote kans dat die dan toch wel even iets kopen.”

Als organisatie of kunstenaar/standhouder ook aanhaken bij de omlijstende activiteiten van de DroomDag, neem dan contact op met Christel, mob. 06-42703864 of Mascha, mob. 06-13739252. Hebt u een kind dat tot de doelgroep behoort en mee wil doen aan een of twee stages tijdens de DroomDag? Neem dan een kijkje op staging2.winkeleninraalte.nl/activiteiten.nl/droomdag/.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.