d66 raalte ligt stellingen nogmaals toe

Stelling: Alle inwoners van de gemeente Raalte moeten deel kunnen nemen aan onderwijs, sport en het sociaal en cultureel leven; er zijn voldoende betaalbare woningen en de voedselbank moet over vier jaar overbodig zijn.

D66: Ja, onderwijs sport en cultuur zijn speerpunten voor D66. Onderwijs is de sleutel tot persoonlijke groei en succes. De gemeente moet zorgen voor goede schoolgebouwen en daarvan is in de gemeente Raalte zeker sprake. D66 vindt de samenwerking tussen bedrijfsleven en onderwijs belangrijk. Daarin kan de gemeente een faciliterende rol spelen. Alle kinderen moeten kunnen sporten. De stichting Leergeld speelt daarin een grote rol. Dat moeten we blijven steunen als gemeente.
Cultuur: D66 wil de verschraling van Cultuur een halt toe roepen. Ieder kind op de basisschool moet kennis kunnen maken met cultuur. De kunst is de afgelopen jaren een ondergeschoven kind geweest. Daarin moeten we meer energie en middelen in stoppen, samen met de Kunstgezelschappen in Raalte.

D66 vindt dat er voldoende betaalbare woningen moeten zijn. Op de eerste plaats moet gebouwd worden op basis van behoefte. Extra aandacht is nodig voor starters en senioren. Er moet levensloop bestendig worden gebouwd.

De voedselbank is belangrijk voor mensen met een te laag inkomen. Het gaat echter niet lukken om de voedselbank binnen vier jaar overbodig te maken. De gemeente gaat niet over inkomenspolitiek. Daar is de landelijke overheid verantwoordelijk voor. De gemeente moet de voedselbank wel faciliteren en ondersteunen.

Stelling: Over vier jaar moet in geheel Raalte de gehele agrarische sector op biologische leest geschoeid zijn; de kosten die dat met zich brengt komen voor gezamenlijke rekening van de agrarische sector en de consument, in casu de burgers van Raalte.

D66 vindt dat de agrarische sector een overgang moet maken naar Kringlooplandbouw. De gehele 2e kamer heeft hiertoe een motie van D66 ondersteunt en de minister Carole Schouten gaat dit nu verder uitwerken. Wat betekent dat dan, een Kringlooplandbouw? Kort gezegd:

  • Meer reststromen in veevoer;
  • Kwaliteitsverbetering van de mest
  • Aanpakken van voedselverspilling.
  • Risico’s voor de volksgezondheid beperken.

Dat gaat in vier jaar niet lukken. We zullen in Salland bruggen moeten bouwen tussen de reguliere landbouw en de biologische landbouw. We moeten het samen doen Salland staat bekend om haar saamhorigheid. Leg daar de focus op. Wat D66 betreft moeten de gemeenten in Salland de hand aan de ploeg slaan om samen met LTO, de biologische landbouw en de milieuorganisaties te komen tot een duurzaam en innovatief landbouwprogramma voor de regio. De gemeenten kunnen faciliteren om het daarvoor benodigde geld uit Zwolle, Den Haag en Brussel naar Salland te halen. De sector, zowel regulier als biologisch kan daarmee dan verder aan de slag.

Stelling: Onze/mijn partij draagt eraan bij dat er in Raalte een gezond ondernemersklimaat is, waar voldoende werkgelegenheid is en overbodige regels worden geschrapt.

Ja, wie is daar nu op tegen? D66 niet. In de afgelopen raadsperiode heeft D66 het initiatief genomen voor een economisch actieprogramma en een programma voor de ondernemers in de vrijetijdseconomie. Voor D66 is innovatie het sleutelwoord. Zorg ervoor dat bedrijven gebruik kunnen maken van de kennis die beschikbaar is bij Kennispoort Zwolle. Maak gebruik van deze booming regio. Denk en handel internationaal. Duitsland is onze grootste handelspartner. We zitten relatief gezien dicht bij de grens. Maak daar gebruik van. Onderzoek wijst uit dat familiebedrijven meer bereid zijn tot innovatieve maatregelen dan andere bedrijven. Daarvan hebben we er in onze gemeente veel. Dat is dus een goede voedingsbodem, waarbij de gemeente en de provincie kunnen faciliteren.

Natuurlijk moeten overbodige regels worden afgeschaft. Bijvoorbeeld de beperking in zondag-openstellingen van winkels. De winkeliers kunnen zelf wel bepalen of dat voor hen aantrekkelijk is. Laat dat dus vrij.

 

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.