cda olst wijhe presenteert verkiezingsprogramma in dialect

“CDA Olst-Wijhe wul alle kern’n leefbaar hold’n veur jong en old en warkt an een saam’nleving waorin iederene maatschappelijk actief is. Wie ondersteunt initiatiev’n uut de saam’nleving die de gemeenschap verbindt (eenzaamheid teeg’ngaon) en wie bint warm veurstander van lokale tredities en feest’n.”

Deze zin in de Nedersaksische streektaal is een letterlijk citaat uit het verkiezingsprogramma van CDA Olst-Wijhe. De trots die zij koestert voor Salland en haar inwoners brengt zij graag tot uiting in deze speciale vertaling.

“CDA Olst-Wijhe is trots op de Sallandse identiteit en dat laten we met deze speciale dialectversie van ons verkiezingsprogramma graag zien”, reageert een enthousiaste Elleke Steenbergen, antropoloog en nummer 4 op de kandidatenlijst van het CDA Olst-Wijhe. “Juist de diepgewortelde gemeenschapszin, saamhorigheid, noaberschap en wederkerigheid die de Sallander typeert, zit ook in de haarvaten van CDA Olst-Wijhe. Dat is voor mij bepalend geweest om me lokaal voor het CDA in te zetten. Ik hecht veel waarde aan initiatieven vanuit lokale gemeenschappen of verenigingen. Daarin zit een enorme kracht! Lokale tradities, gebruiken en feesten zijn een prachtige manier waarop inwoners zich met elkaar en de kern waarin ze wonen verbinden. Ik vind het altijd fantastisch om te zien hoe het karakter van een kern tot uiting komt tijdens carnaval of dorpsfeesten. Samen met de reuring en gezelligheid die ze met zich meebrengen zijn ze belangrijk voor de leefbaarheid van kernen. Ik vind het dan ook belangrijk om dit te koesteren en te steunen, aldus het toekomstige raadslid voor CDA Olst-Wijhe.”

Het percentage mensen dat dialect beheerst is in Salland nog aanzienlijk. “Voor mij hoort het ‘plat proat’n’ echt bij deze streek”, vertelt Steenbergen. Ik ben er mee opgegroeid en voel me erbij thuis. Helaas kan ik het niet goed spreken, maar wel perfect verstaan. Vooral in gesprekken met oudere mensen is dat belangrijk. Ik merk geregeld dat ze zich meer op hun gemak voelen wanneer ze het gesprek in dialect kunnen voeren. Vaak kunnen ze dan ook hun gevoelens en emoties beter uiten. Ook moppen of een geintje zijn vaak leuker in dialect! Al met al ben ik een groot voorstander van streektaal en er trots op dat CDA Olst-Wijhe het verkiezingsprogramma ook in dialect uitbrengt.”

Door de speciale uitgave van haar verkiezingsprogramma in dialect wil CDA Olst-Wijhe expliciet de verbondenheid die zij voelt en koestert met de streek tot uiting brengen. Geïnteresseerde inwoners kunnen het verkiezingsprogramma downloaden vanaf de website van het CDA Olst-Wijhe: staging2.cdaolstwijhe.nl

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.