wethouder hiemstra blij met nieuw tijenraan maar het kostte soms ook bloed zweet en tranen

In overheidstermen gesproken heeft het kort geduurd. In 2013 waren de eerste plannen, juist in een periode dat Raalte zo’n 7 ton op sport bezuinigde. “Eerst hebben we gekeken wat beter was; volledige nieuwbouw of renovatie van het huidige Tijenraan. Daar waren we eigenlijk snel uit. Tijenraan is echt verouderd; heeft hoge energielasten; is steeds minder goed bruikbaar. Het mooie en bijna ongelooflijke is nu dat we als gemeente jaarlijks 1,1 miljoen euro als exploitatiebijdrage blijven betalen. Hoe dat kan? Je betaalt veel minder lasten, denk aan onderhoud en energie. Dat voordeel schuif je dan van de exploitatielasten naar de kapitaallasten die door de nieuwbouw natuurlijk stijgen.” Waarbij Raalte ook met twee voordelen te maken kreeg; aannemers waren in die crisisjaren hard op zoek naar werk (‘Werkhongerig’ noemt Hiemstra dat) en de rente was laag.

Er werd ook niet gekozen voor de traditionele aanbesteding. “We zeiden, dit is het budget, kan het daarvoor? Waarbij we vervolgens keken naar wat geïnteresseerde bouwers scoorden op punten als ontwerp, duurzaamheid, bouw en onderhoud. We wilden de bouwers ook medeverantwoordelijk maken voor het beschikbare budget. De aannemers selecteerden zich toen vanzelf uit. Ik was vanaf het begin gecharmeerd van het plan van Vaessen Algemeen Bouwbedrijf, vooral die gemetselde eerste verdieping. Destijds was ik nog niet overtuigd van deze werkwijze maar nu wel. Waarbij het heel belangrijk is om goede mensen om je heen te verzamelen, zoals projectleider Arjen Jansen.”

Vergrijzen
Met het nieuwe sportcomplex kan Raalte weer 40 jaar vooruit, daarvan is Hiemstra overtuigd. “Omdat er ingespeeld is op het veranderende gebruik. In 2014 heb ik al eens voorgerekend dat er toen in de gemeente Raalte zo’n 500 16-jarigen rondliepen tegen 350 1-jarigen. Dat is wel een daling van 30 procent. We vergrijzen dus, ook de sportwereld. In ons sportbeleid hebben we het uitgangspunt dat iedereen, ook op hoge leeftijd, actief moet kunnen zijn. En dat we dat samen doen, dus ook mensen met weinig geld of met een beperking. En op hoge leeftijd. In het nieuwe Tijenraan hebben we dus een speciaal therapiebad naast de twee baden voor wedstrijden en voor algemeen gebruik, maar ook een centrum voor fysiotherapie, voeding, diëtiek en massage. Dat zag je in sporthallen vroeger niet.”

Niet alles liep zoals enkele jaren geleden mogelijk leek, met name bij buurman Rohda Raalte. De voetbalclub presenteerde een plan voor een nieuw clubhuis op de plek van de huidige sporthal. Later werd aan de bestaande baden gedacht, maar financieel kwam dat niet rond. Nu is gekozen voor vernieuwing van de bestaande kantine. “Dat eerste plan van Rohda was echt fantastisch mooi. Daarop was toen ook het ontwerp voor de indeling van het hele gebied gemaakt. Helaas was het te duur, dat besluit heeft de vereniging zelf moeten nemen.”

Werkgelegenheid
Wat wel erg goed gelukt, dat is het stimuleren van de lokale werkgelegenheid. “Jansman deed de ruwbouw, daarmee hadden we eigenlijk onze doelstelling al bereikt. Daarna kwamen nog andere regionale bedrijven erbij; Boerhof in Heeten, Nijboer Interieur & Design in Mariënheem, Nijhof Installatietechniek in Broekland en dan vergeet ik er vast nog wel een paar. We zaten ook elk kwartaal rond de tafel met Willy Haarman die de Kring Raalter Werkgevers vertegenwoordigde. Wat kan lokaal gebeuren, was dan de vraag. Die lokale werkgelegenheid stimuleren, dat is echt maximaal gelukt.”

Uniek noemt de wethouder ook de samenwerking met de clubs en verenigingen. “Vroeger zette een gemeente een sporthal neer en dan konden clubs daar terecht. Nu hebben we vanaf het begin een klankbordgroep gehad met alle betrokken verenigingen, maar ook met de buurt. We wilden helder en transparant zijn, niet het verwijt krijgen dat alles in achterafkamertjes wordt besloten. Deze manier van werken is erg geslaagd en heeft een maximaal draagvlak opgeleverd.”

‘Geen discussie’
Bijna traditioneel komt soms uit de andere kerkdorpen wat kritiek op het miljoenenproject in Raalte-dorp. Hiemstra zucht eens, voor hem is die discussie al lang afgesloten. “De duizenden leerlingen van Carmel en Landstede vullen elke werkdag al anderhalve sporthal van ’s morgens tot ’s avonds. Die komen uit de hele gemeente en daarbuiten. Ook de zwembaden hebben een regionale functie. En bovendien, in Raalte-dorp wonen al meer mensen dan in de andere kerkdorpen in de gemeente bij elkaar, zo eerlijk moet je dan ook zijn. Sommige cultiveren deze kritiek maar voor mij is het geen discussie.”

Dit voorjaar moet het oude Tijenraan gesloopt worden. “Want dat is nodig wil je voldoende parkeercapaciteit hebben. Dat is in dit gebied niet altijd even makkelijk. Gelukkig hebben we bij de bouw van het nieuwe complex ook al meteen de parkeervoorzieningen voor het gebouw aangelegd.”

De officiële opening was vrijdag 2 februari met als speciale gast zwemster Ranomi Kromowidjojo, Iedere belangstellende is vandaag, zondag 4 februari van 10.00 tot 14.00 uur welkom op de open dag.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.