waterschap verlengt klimaatsubsidie voor gezamenlijke initiatieven

“Samen met gemeenten nemen we diverse maatregelen om met extremen in het weer om te gaan”, zegt bestuurslid Hans de Jong van het waterschap. “Ook particuliere initiatieven kunnen hier hun steentje aan bijdragen. Aanpassen aan een veranderend klimaat kan namelijk alleen slagen als we het samen doen.”

Onder het motto ‘Steden en dorpen schuilen niet voor regen of zon’ roept het waterschap daarom op om ook zelf aan de slag te gaan en hoopt het een duwtje in de rug te geven om goede ideeën ook daadwerkelijk uit te voeren.

Mes snijdt aan twee kanten
Groene daken, geveltuintjes, regenwater opvangen en hergebruiken, meer groen en minder tegels in de tuin en wijk. Het zijn allemaal voorbeelden van maatregelen die de woonomgeving bestendiger maakt tegen de klimaatverandering. De Jong: “Het regent tegenwoordig vaker en harder. Aan de andere kant komt droogte ook steeds meer voor. En in bebouwd gebied hebben we te maken met hittestress. Bij hoge temperaturen kan de warmte niet weg. Door hierop te anticiperen met maatregelen in eigen tuin, straat of wijk snijdt het mes aan twee kanten: minder risico op wateroverlast bij veel neerslag en natuurlijke verkoeling bij hoge temperaturen. Daarnaast kan ook de riolering worden ontlast door er voor te zorgen dat er minder regenwater het riool inloopt. Bijvoorbeeld door meer groen en minder tegels te gebruiken of door regenwater af te koppelen van het riool.”

Om voor subsidie in aanmerking te komen, moet het project aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo dient het plaats te vinden binnen het werkgebied van WDODelta én in bebouwd gebied (dorpskern, stad). Tevens moet het een blijvende verbetering opleveren om wateroverlast of juist droogte of hitte tegen te gaan en is het de bedoeling dat de klimaatinitiatieven in een groter verband worden opgepakt en aangevraagd. Niet zozeer bij bewoners individueel, maar eerder samen met de buurt of wijk.

“Uiteraard is het de bedoeling dat goed voorbeeld doet volgen. Uiteindelijk willen we een bredere beweging op gang brengen waarin ‘klimaat-proof’ zijn’ het nieuwe normaal is”, zegt De Jong. “Achterliggend doel van de subsidieregeling is dan ook om via voorbeeldprojecten te stimuleren dat bewustwording, participatie, samenwerking en ‘nieuw denken’ tot stand komt. Behalve op inhoud, worden aanvragen daarom ook op deze aspecten getoetst.”

Programma Klimaat Actief!
Aanpassen aan meer en hardere regenbuien en hogere temperaturen én een bijdrage leveren aan het beperken van de gevolgen van klimaatverandering. Daar draait het om bij het programma Klimaat Actief! waarmee WDODelta bezig is en waaronder de ‘klimaatsubsidie’ valt. Want dat het klimaat verandert, staat ondertussen wel vast. We krijgen te maken met hogere temperaturen, langere perioden van droogte en meer en heviger neerslag. WDODelta leunt niet achterover, maar is actief aan de slag met ‘klimaat-proof bebouwd gebied’. Waar kelders niet onderlopen, de hitte binnen de perken blijft en waar slim wordt omgegaan met groen en water in steden en dorpen.

Vragen of interesse? Neem dan contact op met het waterschap via 088 – 233 1200 of info@wdodelta.nl. Meer informatie op staging2.wdodelta.nl/subsidie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.