raalte natuurlijk met neutrale uitingen meer kiezers trekken onzin

Raalter ambtenaren – of misschien wel de huidige politiek – hebben regels opgesteld die er voor zorgen dat je je als partij maar moeilijk kunt onderscheiden in de openbare ruimte. Zo komen er verkiezingsborden langs de entreewegen van de dorpen, waarop één grote poster geplakt is, met daarop voor iedere politieke partij precies evenveel ruimte. Een recept voor ‘niet opvallen’.

Op de weekmarkt gaan staan mag ook niet. En “het is verboden om tijdens de duur van de markt, op het marktterrein, gedrukte of geschreven stukken te verspreiden en/of godsdienstige, politieke of andere propaganda te voeren”.

Aanbrengen van graffiti? Ook verboden. “Op een afwijzing is geen bezwaar en beroep mogelijk, want er is geen sprake van weigering van een vergunning. Alleen de gemeente (eigenaar van de grond/rechthebbende) doet met behulp van graffiti een politiek neutrale oproep om burgers tot stemmen te bewegen.”

Neutraal… dat is politiek toch juist niet?

“De oproep van gemeentewege dient gezien te worden als een opkomst bevorderende maatregel zonder politieke gekleurdheid.” Van dit soort onzin-argumenten worden burgers altijd boos. De gemeente bedoelt: we willen geen troep. Maar ze verzint er gewoon een ander argument bij…

Wat een gekke gedachte ook, dat uniforme en neutrale uitingen de opkomst verhogen. Ons lijkt het juist een opkomstremmende maatregel. Zo van ‘Weet je wat? Er zijn verkiezingen, maar we proberen dat lekker geheim te houden’.

Raalte Natuurlijk was van plan geweest ons logo met green graffity op straten te spuiten. Je gebruikt daarbij een mal waar je het logo uitsnijdt. Als je daar de hogedrukspuit opzet, wordt de straat eronder schoon, precies in de vorm van ons logo. Verboden, zegt de gemeente, want dat is graffity.

Tjongejonge, wat een verboden allemaal, precies waar we zo op tegen zijn. En wat vreemd ook, politiek en verkiezingen zijn toch juist bedoeld om je te onderscheiden?

Raalte Natuurlijk zou zeggen: politieke partijen ga lekker je gang met uiten wat je wil, en kiezer: kies zelf wat je aanstaat. Een partij kijkt dan wel uit dat hij het te bondig maakt.

Harrie Kiekebosch
Raalte Natuurlijk

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.