raalte natuurlijk geef de samenleving verantwoordelijkheid en vertrouwen maar mangs bu j te bange

De boekenkast
Petra kwam veel mitsen en maren tegen. Straks stelen ze onze boeken, straks valt die kast om, straks dit, straks dat. Maar Petra pakte door. De kast kwam er. De boeken kwamen er. Van de bange voorvermoedens kwam niks uit. Sterker nog: het aanbod van boeken is groter dan de kast kon hebben. En toen na een jaar de kast het begaf, wilde heel Elden een nieuwe kast.

Petra was een van de sprekers tijdens de bijeenkomst ‘Mangs bu-j te bange’, woensdagavond in het Carmelcollege. “Als ik de kast aangevraagd had, was die er nooit gekomen. Omdat ik de kast gewoon gekocht heb, is het een succes.”

‘Ja maar’
‘Ja maar’, ‘maar als’, ‘je kunt toch zo maar niet…’ en ‘wordt er dan ook nog wel een beetje naar de lange termijn gekeken?’ Dat soort vragen kreeg Petra tijdens haar workshops. Dat symboliseert hoe weinig vertrouwen politici en bestuurders eigenlijk nog hebben in bewoners. Om te voorkomen dat er gekke dingen gebeuren komen er regels. En vervolgens wordt een initiatief aan die regels getoetst.

Nee, kan niet
Raalte Natuurlijk maakte dat op weg naar de verkiezingen zelf ook mee. We hadden bedacht op bepaalde plekken in onze gemeente de straat met een hogedrukspuit schoon te spuiten, toevallig precies in de vorm van ons logo. “Nee mag niet, dat is graffiti” zegt de ambtenarij in Raalte, die daarmee de definitie van graffiti naar onze mening aardig oprekt. En toen we op een vrijdagmiddag met een groep mensen bij het gemeentehuis ondersteuningsverklaringen wilden inleveren mocht dat ook niet: gemeentehuis dicht. Toen we precies diezelfde vraag aan een andere ambtenaar stelden, kon dat ineens wel. Hij vond het sympathiek.

Een ander voorbeeld is de Nieuwstraat in Raalte: bewoners vroegen of die vrachtwagenvrij kan. “Nee, niet te handhaven”, stuurde een ambtenaar als antwoord. Maar dat standpunt is niet eens langs de politiek gegaan.

“En wat als we een raad zouden hebben zonder partijen, dat er alleen maar meedenkers in zitten?” vroeg een van onze kandidaatsraadsleden tijdens de workshop. Nou, daar moesten de zittende politici niet aan denken…

Heb vertrouwen
Raalte Natuurlijk is het helemaal eens met de actiegroep Mangs bu-j te bange. Vooral omdat je inderdaad soms te bang bent. Raalte Natuurlijk wil juist kijken waar de samenleving mee bezig is, we willen dan vooral proberen dingen mogelijk te maken, en daarbij willen we de samenleving volledig betrekken. We gaan ervanuit dat er dan veel meer draagvlak zal ontstaan. Geef de burger verantwoordelijkheid en vertrouwen, dan komt het allemaal heus wel goed!

Harrie Kiekebosch
Raalte Natuurlijk

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.