pvda frauderende melkveehouders moeten geen provinciale subsidie meer krijgen

Het ministerie van landbouw blokkeert vandaag en morgen 2100 boerderijen die worden verdacht van fraude met de registratie van melkkoeien. Dat is ongeveer dertien procent van alle melkveehouders. Overijssel is de provincie met de meeste melkveebedrijven van Nederland.

“Behalve dat fraude natuurlijk criminaliteit is, is het fnuikend voor de sector en werkt het ondermijnend,” zegt De Bree. “Het is schadelijk voor het milieu, schadelijk voor het aanzien van de melkveehouderij en het benadeelt agrariërs die wél eerlijk willen boeren.” Hij pleit ervoor dat Overijssel de wet bevordering integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur (Bibob) gebruikt om fraudeurs hun vergunningen en subsidies te ontzeggen. “Wij willen geen malafide bedrijven subsidiëren.”

Meer melkveehouders verdacht
Naast de nu geblokkeerde bedrijven heeft het ministerie nog een forse groep agrariërs in beeld waar ook onrechtmatigheden worden vermoed. Door kalfjes van verschillende moeders toe te schrijven aan één koe kunnen andere koeien geregistreerd blijven staan als vaars, een koe die nog niet gekalfd heeft. Een vaars geeft geen melk, en daardoor kan de boer meer melkkoeien houden dan is toegestaan.

De PvdA wil dat de provincie bij subsidieverlening aan bedrijven in de agrarische sector standaard een Bibob-onderzoek uitvoert. “Zo filteren we de fraudeurs eruit. Want ondernemers die de zaak besodemieteren verdienen geen steun van de provincie.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.