peter moorman lokale democratische vernieuwing

De afgelopen vier jaar zijn er in het land allerlei experimenten opgezet om de lokale democratie te vernieuwen. In Raalte gaan we vanavond naar het inspiratiefestival van “Mangs Bu-j Te Bange” waarbij voorbeelden van lokale democratische vernieuwing worden gedeeld.

Onlangs las ik in een vakblad een oproep om direct na de verkiezingen in maart een lokaal democratisch akkoord te sluiten. Dat spreekt mij aan. Het vraagt wel om een gemeenteraad die wil vernieuwen en de bereidheid heeft om op een andere manier te kijken naar de democratie en de betrokkenheid van inwoners.

De experimenten die landelijk zijn uitgevoerd, zijn een zoektocht geweest naar nieuwe verhoudingen, maar wel binnen het bestaande stelsel. Zo hebben in Oldebroek twee dorpen een burgerbegroting uitgevoerd. Tijdens het festival vanavond, wordt dat verder toegelicht. In Groningen neemt de wijkraad, samen met raadsleden besluiten over de wijk.

In Raalte hebben we een experiment opgepakt met de Raad op Pad. Daarbij heeft de gemeenteraad alle kernen bezocht, waarbij inwoners in pitches alles naar voren konden brengen, wat hen raakt of wat veranderd zou moeten worden. Een bescheiden experiment weliswaar, maar toch een stap in de goede richting. Verder hebben wij als D66 fractie een initiatiefvoorstel ingediend voor de invoering van burgerraadsleden. Deze kreeg helaas geen meerderheid in de Raad. Weggestemd door partijen, die er nu de mond vol van hebben. Het kan verkeren.

Nu is het moment aangebroken om een stap verder te zetten. Lokale democratievernieuwing is geen doel op zich, maar het is wel een belangrijk onderdeel van de huidige veranderingen in de zorg, het sociaal domein en de energie- en duurzaamheidsagenda.

Hoe gaan we dat doen: ons voorstel is om zo snel mogelijk na de verkiezingen, de inwoners te vragen naar hun standpunten over belangrijke thema’s. Vervolgens maken de partijen een democratisch akkoord, waarin beschreven het samenspel tussen bewoners, raadsleden, ambtenaren en bestuurders. Daarna stellen we samen met de inwoners een maatschappelijke agenda op.

Tenslotte zal er iemand verantwoordelijk moeten zijn voor de uitvoering van dit akkoord. Dat wordt een wethouder met een nieuwe portefeuille, namelijk voor lokale democratische vernieuwing. D66 gaat ervoor!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.