peter moorman gasloos

Al eerder heb ik vragen aan het college gesteld over nieuwbouwwijken die gasloos ontwikkeld moeten worden. Binnenkort hoop ik van de gemeente te horen welke plannen per nieuwbouwlocatie worden gemaakt. Maar hoe zit het dan met de bestaande bouw. Nu is het nog zo dat 95% van de huizen in Nederland gas gebruikt voor de verwarming. Van belang is dat wordt onderzocht welke woonwijken van het Groningse gas af kunnen. Dan kunnen snel stappen gezet worden om huizen niet te verwarmen met Gronings gas, maar met schone energie.

Het gasloos ombouwen van één woning vraagt een investering van 60.000 à 67.500 euro. Daarvoor wordt de woning geïsoleerd, de gasaansluiting verwijderd en een duurzamer alternatief geplaatst. Dat gaat dus veel geld kosten. Ik was daarom blij verrast met het initiatief van de gemeenten Zwolle, Deventer, Zutphen en Apeldoorn. Zij gaan proberen om bij de Europese Unie geld los te peuteren om 40.000 bestaande woningen gasloos te maken. Daarbij werken ze samen met woningcorporaties en netwerkbedrijven, zoals Enexis. Het gaat daarbij om een investering van 2,7 miljard euro.

Dit is een mooie kans voor Raalte. Haak aan bij dit initiatief en zorg dat je er bij bent. Want dit soort grote projecten kun je niet alleen. Dat moet je op z’n minst op regionale schaal oppakken. Nu niet aanhaken is een gemiste kans. Hoe meer gemeentes meedoen, hoe groter de kans op toekenning van de subsidie. Ik doe hiervoor een dringende oproep aan het gemeentebestuur. Gemeente Raalte: zo’n unieke gelegenheid laat je toch niet aan je voorbijgaan?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.