opinie naar een duurzame toekomst

D66 wil toekomstige generaties niet belasten met de problemen die vorige en huidige generaties hebben veroorzaakt en dat nog steeds doen. We moeten maatregelen nemen zoals klimaatadaptatie, ruimte voor de rivier en kolencentrales sluiten. Maar er zijn ook kansen. Waarom zijn alle daken, die daarvoor geschikt zijn, nog niet voorzien van zonnepanelen? Bij mensen thuis, maar zeker ook als verdienmodel voor boeren en bedrijven. Wat kunnen deze bedrijven verder verdienen aan energiebesparing?

Binnen onze gemeente lopen er verschillende initiatieven om de kansen te kunnen pakken. Het gaat hier van inzetten op zonneparken en windmolens door ‘Goed Veur Mekare’ tot individuele bewoners die hun huis energieneutraal willen maken. D66 juicht dit toe, de energieplannen moeten immers van onze bewoners zelf zijn en niet van boven opgelegd. Daarom is het belangrijk om goed in gesprek te gaan met de partijen en inwoners om deze plannen te ondersteunen en in kaart te brengen. De gemeente heeft al de ‘Routekaart energie neutrale kernen’ opgezet. Door alle particuliere initiatieven en behoeftes hierop aan te laten sluiten kunnen we een bottom-up Deltaplan Energie realiseren.

Een Deltaplan dat is ontwikkeld door inwoners, coöperatie en de gemeente waarin de verschillende initiatieven worden gecombineerd. Zo worden alle betrokkenen in een netwerk samen gebracht om de kansen te grijpen. En hoeft het wiel niet opnieuw uitgevonden worden of loopt men elkaar niet in de weg. D66 Olst-Wijhe dat het gemeentebestuur de handen ineenslaat met initiatiefnemers en inwoners voor een bottom-up Deltaplan Energie.

Hans van Vliet
D66 Olst-Wijhe

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.