Home / archiefcentraal / opinie gezondheid is het grootste goed

Een collega gaf mij afgelopen week de beste wensen voor een gezond nieuw jaar. Het kon nog zei zij, we kunnen elkaar immers niet vaak genoeg gezondheid toewensen. Dat gunnen we elkaar als we elkaar de hand schudden. Toch kunnen goedbedoelde plannen of gedrag, negatieve effecten hebben op gezondheid van andere mensen. We willen graag goedkoop vliegen binnen Europa, ook al is vliegen slecht voor de luchtkwaliteit en kan het de gezondheid van andere mensen schaden.

opinie gezondheid is het grootste goed

Een gezonde leefomgeving heeft ook de aandacht in de gemeenteraad van Olst-Wijhe. Daar verstaan we bijvoorbeeld onder: een schoon en veilig milieu, voldoende groen, natuur en water en gezonde en duurzame woningen.

We hebben afgesproken dat plannen van bedrijven worden goedgekeurd, die aandacht hebben voor volksgezondheid en overlast voor de omgeving beperken. Als daar twijfels over zijn wordt de GGD om advies gevraagd. En de gemeente kan een vergunning weigeren als de GGD vindt dat de plannen nadelig zijn voor de gezondheid.

Maar doet de gemeente dat ook? De omwonenden van een kippenboerderij in onze gemeente maken zich zorgen over de uitbreidingsplannen. De GGD heeft geoordeeld dat er verhoogde gezondheidsrisico’s zijn die aanleiding geven voor aanvullende eisen aan de inrichting van de stal. Het GGD advies is niet leidend, maar een onderdeel van een brede afweging van factoren, zoals economische, sociale en landschappelijke. Het is nog niet bekend of de gemeente inderdaad aanvullende eisen gaat stellen.

Ik vind dat de gemeente het GGD advies ter harte moet nemen en de zorgen bij inwoners moet wegnemen. Immers gezondheid is ons grootste goed.

Maartje Lof
D66 Olst-Wijhe

Lees ook

Het levenswerk van Frits Offenberg

Raaltenaar al vele jaren bezig om volledige geschiedenis van gemeente Raalte en inwoners te documenteren …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.