ondanks afspraken over laag vliegende helikopters met defensie toch gewonde koeien

Ook Gerrit Wermink een paar kilometer verderop die een filmpje plaatst van de laag vliegende helikopter. “Ik dacht dat #defensie een afspraak had gemaakt over de minimale vlieghoogte… Maar schijnbaar telt dat alleen in Twente?” 

Boeren in Twente en de Achterhoek protesteerden vorige week tegen de laag vliegende helikopters en wezen op de gevaren voor dieren die door de ongewone geluiden vlucht gedrag gingen vertonen in de stallen en daarbij elkaar verwonden. De boeren organisatie LTO protesteerde bij defensie en er werden afspraken gemaakt over vliegroutes en schade afhandelingen melde omroep Gelderland.

Roelofs reageerde later op de dag op Wermink met een foto van een gewonde koe. “Hier vanmiddag/avond ook weer bingo!” Op de foto is een koe te zien met een kapot getrapte speen. Koeien die vluchten springen over elkaar heen waarbij ze op elkaar gaan staan en verwonden. Een kapotte speen is pijnlijk voor het dier, geeft gezondheidsproblemen door dat het moeilijk is de melk er uit te krijgen, het heeft vaak uierontsteking tot gevolg.

Elke boer kent de symptomen, elke boer maakt het wel een keer in zijn leven mee dat een dier gewond raakt door onrust die veroorzaakt wordt door welke reden dan ook. De koeien worden in dat geval vaak ziek en de uierontsteking moeten worden behandeld met antibiotica. Vaak resulteert dat niet in het gewenste resultaat en moet de koe als verloren worden beschouwd. Hij vervolgt “Wat me tegen valt (tot nu toe) is de ontwijkende houding om aangerichte schade op te lossen. Nee we hebben niet laag over uw stal gevlogen maar op 274 m hoogte en 250 m ernaast. Wat dus pertinent onjuist is!”

Wermink reageert “Potver… Zonde.. Net een goede koe zeker… Niet uit laten melken..afslaan.. Mastites… Ziek worden..flesjes antibiotica.. En dan nog de koe kapot…”

Er zijn meerdere mensen die reageren in diverse tweets over het onderwerp. Ook Dalfser CDA lijstrekker Betsy Rammelman reageert en bevestigd hun verhaal “Klopt Rolf ook hier aan de Weerdhuisweg, glas in de erker trilde zo hard dat kids er bang van werden.” Als je alle tweets omtrent de laagvliegende helikopters maandagavond volgt zie je dat iedereen begrijpt dat Defensie moet oefenen, maar dat de dieren daar de dupe van worden. Niemand kan hen uitleggen wat er aankomt, zij vluchten en raken daarbij (levensgevaarlijk) gewond.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.