luttenbergers zetten schouders onder jubileumrevue

Jos Holtmaat, lid van de commissie die onder de vlag van Stichting 700 Jaar Luttenberg, de komende revue in Luttenberg organiseert, grijnst. Henk Holtmaat, die als lid van het bestuur van de eerder genoemde stichting de begroting in de gaten moest houden, lacht wat schamperend. “Niet alleen het niveau ging omhoog, de kosten ook…”

De revue ter ere van het 700-jarig bestaan van het dorp wordt op donderdag 22, vrijdag 23, zaterdag 24 en zondag 25 maart opgevoerd in een grote tent die op de centraal in het dorp gelegen kerkweide komt te staan. Die kan per keer plaats bieden aan vijfhonderd betalende bezoekers. En die tent is een zeer bewuste keuze. “We hadden zoiets ook kunnen organiseren in Elckerlyc, de manege of de sporthal”, vertelt Henk. “Daar waren eerst ook plannen voor, maar daar zijn we voor gaan liggen. Een tent in Luttenberg betekent feest. En dat moet het ook worden! Maar het zorgde wel voor druk op de begroting. Zonder tent had het voor veel minder gekund.”

Brainstormsessie
In mei 2016 vond de eerste brainstormsessie over de viering van het 700-jarig bestaan van Luttenberg plaats. Henk lanceerde het idee voor een revue, net zoals in 1988 toen het 150-jarig bestaan van Luttenberg als kerkdorp werd gevierd. In Jos Holtmaat en Hennie Holtmaat (drie keer Holtmaat ja, Jos en Hennie zijn broers), die ook betrokken waren bij de organisatie van de lichtroute in 2013 (ter ere van 175 jaar kerkdorp Luttenberg) vond hij meteen twee gelijkgestemden. De club breidde zich in de periode daarna steeds verder uit.

“Het eerste wat we gedaan hebben, is een kijkje nemen bij de revue in Averlo”, vertelt Jos. “Wat heb je nodig aan techniek, tent, vloer, podium, noem het allemaal maar op. Het stond wel vast dat we het wat anders gingen aanpakken dan zij. Daar doen ze het jaarlijks, wij wilden het grootser maken. Want, en dat vind ik heel belangrijk, het is natuurlijk een revue over Luttenberg, maar ook over Salland. We richten ons qua publiek dus ook zeer zeker niet alleen op ons eigen dorp. We trekken het veel breder.”

Napoleon
Daarna was het brainstormen geblazen. Want leuk zo’n revue, maar welke onderwerpen snijd je aan? De insteek was om de gehele geschiedenis van Luttenberg en Salland in de afgelopen 700 jaar te behandelen. Al snel waren er tien onderwerpen (inmiddels twintig). Van het vroegere Hot Love festival tot de ramp met de V2 tijdens WOII, van de doortocht van de Franse soldaten (Napoleon speelt ook nog een rolletje in het geheel) tot de motorraces op de Luttenbergring. Daarna dreigde alles te stagneren in te lange vergaderingen. “Maar toen besloten we om een regieploeg samen te stellen. Met Ineke Korenromp, Inge Luchtenberg, Diny Neppelenbroek en Irene van der Vegte. En daarna ging het hard.”

Maar daar stopte het niet mee. De zussen Wies (17) en Jet (22) Jansen Holleboom, die deel uitmaakten van de choreografieploeg, waren zo enthousiast en hadden zoveel ideeën dat de twee al snel werden gevraagd om de regieploeg te versterken. Niet vreemd trouwens. Wies heeft wat met cultuur, won eerder al Salland’s got Talent in het HOFtheater, en hoopt zo meteen een musicalopleiding te volgen en Jet is een bezige bij in het dorp.

Rode draad
“Toen we over de opzet van de revue aan het vergaderen waren, hebben wij, als buitenstaanders, gezegd dat we een rode draad misten in het geheel”, vertelt Jet. “Daar was iedereen het wel met ons over eens. We hebben gekozen voor het gatgraven tijdens het Luttenbergs Feest. Gatgravers halen tijdens de revue de onderwerpen telkens als het ware uit de grond.” Hun regietaken leverden de zussen heel wat werk op. “Oh, ik ben wel eens wakker geworden, dat ik dacht: ‘ik moet dat en dat nog regelen'”, vertelt Jet. “Maar het is wel heel leuk”, vult Wies aan. “Hiervoor kende ik helemaal niet zoveel mensen uit Luttenberg, we wonen een stukje buiten het dorp, maar dat is nu wel veranderd.” Jet: “Het is ook een leuke club mensen. Henk is bijna 70, Wies 17, de oudste en de jongste, er doen zoveel generaties hieraan mee.”

De regieploeg werkte vervolgens de verschillende onderdelen verder uit. Irene en Jet tekenden voor het script. “Of je merkt dat de regieploeg uit allemaal vrouwen bestaat? Dat denken we niet. De acteurs en actrices hebben ook veel inbreng gehad. Net zoals de technische ploeg, allemaal kerels. Die droegen ook wel een ideetje aan. Er zitten ook echt wel grappen in die wij niet zouden bedenken.”

Gunfactor
De voorbereidingen gebeurden eerst nog wat in de luwte, maar nu is het tijd geworden om de revue serieus te promoten. Daar hebben ze expres nog even mee gewacht tot de jaarlijkse uitvoeringen van toneelvereniging Luto achter de rug waren. Van de tweeduizend beschikbare kaartjes voor de revue zijn er inmiddels al achthonderd verkocht. Hennie: “De revue heeft een grote gunfactor, merken we. Iedereen werkt mee met een gesloten portemonnee. Tijdens de revue willen we een paar dennenboompjes gebruiken om wat dingen in de tent af te zetten. Toen we een kweker hier uit het dorp vroegen om een paar boompjes, was het meteen goed. Dat is leuk. Het enthousiasme is enorm. Toen we begonnen waren we met tachtig man. Inmiddels werken er zo’n 130 mensen mee aan de revue, voor en achter de schermen. Dat zegt wel genoeg!”

De revue wordt mede mogelijk gemaakt door het VSB Fonds, het PB Cultuurfonds en de gemeente Raalte. De uitvoeringen op donderdag, vrijdag en zaterdag beginnen om 20.00 uur; die op zondag om 14.00 uur. Uiteraard is de tent verwarmd. De entree bedraagt 12,50 euro (kinderen t/m 12 jaar 5 euro). Dat is inclusief een kopje koffie/thee en een revueboekje over de geschiedenis van het dorp. Kaarten zijn online te bestellen via staging2.hoftheater.nl of te koop bij de Coop in Luttenberg.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.