lauk nieuw beter

Voor Amsterdammers lijkt me de keuze een stuk moeilijker met veertig partijen, waaronder ‘QUEER’, ‘Carryonthemove’, de ‘Anti-Scooter Partij’ en de partij ‘Blije Burgers’. Die laatste naam is mooi gevonden, misschien wat voor Ben Nijboer van BurgerBelangen? 

Onze eigen goedwillende lokale politici zijn inmiddels steeds actiever geworden. Je ziet ze overal in het wild, op plakborden, in de (sociale) media, met vragen in de raad. Opvallen is de kunst, ook al weet iedere (aspirant-)politicus dat meer dan de helft van alle Sallandse stemmers gewoon landelijk stemt. En als dat niet kan, de Sallandse PVV-stemmers zijn bijvoorbeeld lokaal dakloos, dan komen ze niet. Ik vind zo’n verkiezingsstrijd leuk. Het woordje strijd is trouwens nogal overdreven. Elke pacifist zou uit zijn/haar dak gaan als dit soort strijd het ergste was wat er op deze aardbol gebeurt.

Het probleem is namelijk dat verreweg het meeste goed gaat bij de gemeentes hier, al denken sommige vaste criticasters daar anders over. Alleen, als er zoveel goed gaat, hoe kun je je dan onderscheiden? Het moet straks echt anders en beter, zo klinkt het van nieuwkomers en partijen die geen wethouder mochten leveren afgelopen vier jaar. Het gaat best goed maar het kan altijd beter, zo zeggen de partijen die wel wethouders leverden. Probeer dat subtiele verschil maar eens uit te leggen aan kiezers.

Persoonlijk ben ik nieuwsgierig naar ‘Natuurlijk Raalte’, een nieuwe partij onder leiding van Harrie Kiekebosch. Harrie was in een ver verleden mijn voetbalmaatje in Rohda 13, maar heeft de groene mat uitgebreid tot een groene wereld. Nu gaat hij met zielsverwanten en familie voor een raadszetel in Raalte. Als oud-journalist vult hij een flink deel van nieuwssite Salland Centraal met zijn mening over van alles en nog wat; van basisinkomen tot regenboogzebrapad en van circulaire economie tot sluiproutes en rookvrije sportparken. Het zijn mooie vergezichten die Harrie en de zijnen schetsen, maar nog weinig concreet.

In het programma staat dat de partij eerst de dialoog met de inwoners wil voeren voordat er een standpunt wordt ingenomen. Dat klinkt mooi, maar vraag aan tien Sallanders hun mening en dan krijg je tien verschillende antwoorden. Dus zal er gekozen moeten worden. Dat is echter denken volgens de oude politiek, zo zal Harrie ongetwijfeld antwoorden, zijn partij gaat voor de nieuwe politiek. Ik denk dan weer aan de overeenkomst tussen politici en producenten van wasmiddelen; als die ‘Nieuw! Beter!’ gebruiken, dan moet je extra goed opletten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.