lauk kop dicht

Aanleiding voor zijn en mijn bezoek een Woodstockconcert, georganiseerd door het clubje van Simon Butink. Dat is een vriendelijk en vrolijk clubje Heinoërs. Ze houden van muziek die, laten we zeggen niet echt van deze 21-ste eeuw is. Ooit begonnen ze met tributeconcerten van Led Zeppelin en Deep Purple in Tivoli Raalte, maar nu blijven ze veilig in het eigen dorp. Met concerten van bands die werk van Pink Floyd, David Bowie of het Woodstock-festival spelen In de afgehuurde Nicolaaskerk. Ook financieel goed voor de kerkbalans zeg maar.

Er is altijd een goede sfeer, zelfs de beveiligers dragen goudkleurige jasjes, er is een verkeersbrigadier, misschien moet een politieke partij eens vragen over zebrapaden stellen…. Ik ben er al vaak geweest, denk elke keer opnieuw dat protestantse kerken echt een stuk soberder zijn dan katholieke maar dat die kerkbankjes net zo hard zijn. En geniet van de muziek.

Tenminste, meestal. Wat enorm stoorde tijdens het voorprogramma van onze eigen supergitarist Tom Veltien was het constante geklets van sommige bezoekers. Zo hard dat je dat gekwek beter kon horen dan de gitaren van Tom met zijn maatje Ernst. Dat geklets is me al eerder opgevallen. Tijdens Walter Trout vorig jaar op Ribs en Blues, bij De Dijk in de Lebuïnus in Deventer. In Deventer zei ik er wat van, best vriendelijk, en moest vervolgens opletten dat ik geen klappen kreeg. Gelukkig vond dat groepje kletsers mij, die boerenpummel uit Salland, iets te groot maar het bedierf de stemming.

Ik snap het niet. Je kunt een band of hun muziek niks vinden, maar dan ga je toch gewoon de kerk, zaal of de tent even uit? Of naar achteren? Het schijnt geen Sallands maar een landelijk probleem te zijn. ‘The Dutch Disease’ heet het, ouwehoeren tijdens optredens en voorstellingen. In een Haags poppodium werd het zo erg dat bezoekers er lolly’s krijgen om die aan kletsers te geven. Daarop staat dan het veelzeggende ‘Lul niet lolly!’

Lijkt me een goed idee voor de mensen van Simon Butink. En bij Ribs en Blues, Stöppelhaene en al die andere festivals. Het moet wel een Sallandse variant worden; ‘Kwol oe stille hem’m’. Benieuwd wanneer de eerste lolly bij de goede gever op een heel andere plek in het lichaam verdwijnt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.