koolhof bv in raalte viert 10 jarig bestaan

Het bedrijf is die moeilijke jaren ook zonder al teveel kleerscheuren doorgekomen. Het aantal fte’s is ongeveer gelijk gebleven, het aantal vaste contracten (in 2008 nog ongeveer vijftien), is nu wat kleiner, maar de flexibele schil is wat groter geworden. “En qua omzet zitten we inmiddels bijna weer op het niveau van 2008”, stelt Charl. “Ja inderdaad, de bouw trekt wel weer aan, wij merken die stijgende lijn ook, maar schildersbedrijven vormen het laatste wagonnetje. De aannemersbedrijven hebben het goed, maar wij kunnen pas weer aan het werk als de bouwvakkers klaar zijn. Over een half jaar zijn wij ook zo ver, denk ik.”

Koolhof BV werkt zowel voor particulieren als voor verenigingen van eigenaren, bedrijven en woningstichtingen. Charl heeft een duidelijke visie op het schilderwerk. “Zoals de schilder eruitziet, zo is zijn werk ook”, vat hij kort samen. “We hebben in de afgelopen jaren dan ook flink geïnvesteerd in het wagenpark en materialen. Alles is onderdeel van het visitekaartje. Mens én middelen. Kijk, schilderen kunnen we allemaal. Daar zijn we niet uniek in. Maar wij proberen ons te onderscheiden op het gebied van de omgang met de klant. We behandelen de klant en zijn bezit met respect en zorgvuldigheid. Tenslotte zijn we te gast in woningen. Het leven moet gewoon door kunnen gaan, óók als wij er zijn.”

Jonge aanwas
Ambities heeft hij genoeg, maar hij is daarbij wel gebonden door de huidige schaarste aan goed personeel op de arbeidsmarkt. “Groeien is geen must, maar wat mij betreft wel wenselijk. Maar dan het liefst wel met eigen jonge aanwas. Die is er echter vrijwel niet. Kijk maar naar de schildersopleidingen. De klassen zijn klein. Achter Zwolle en rond Apeldoorn heb je traditioneel gezien veel schildersbedrijven. Daar is het vak nog goed vertegenwoordigd. Daar bestaat er nog wel belangstelling voor het vak. Die aanwas van daar krijg je echter niet hiernaartoe. Wij hechten bovendien veel waarde aan goede duidelijke communicatie met de klant. Daarom wil ik niet zo maar iedereen aannemen. Op dat gebied stellen we eisen. Maar als branche zijn we met verschillende projecten bezig om jonge mensen weer warm te krijgen voor een baan in het schildersvak. Daar hopen we toch over een paar jaar de vruchten van te plukken.”

Daar komt nog eens bij dat het schildersvak sinds 2000, toen nieuwe water-gedragen verfsoorten hun entree maakten, flink veranderd is. “Die verfsoorten hebben andere eigenschappen en vragen ook om een andere manier van verwerking. Het werk is intensiever geworden. Vroeger had verf wel een dag nodig om te drogen. Zag je na een paar uur ‘een zakkertje’, dan ging je er nog even snel met de kwast eroverheen. Dat kan nu niet meer. Als ik het over het binnenwerk heb, is het opzetten, oftewel de verf aanbrengen, doorstrijken en dan moet het ook goed zijn. Vooral niet meer aankomen. Dat vraagt een veel grotere nauwkeurigheid van de schilders.”

En zo heeft Charl op nog meer manieren het vak zien veranderen. “De introductie van de spuitapplicaties bijvoorbeeld. Vroeger deed je grote oppervlakten met de kwast of de rol, tegenwoordig spuit je ze. Ook in die apparatuur hebben we geïnvesteerd. Ondanks alle veranderingen blijft het gewoon een mooi vak. Het is ook leuk om mensen te zien genieten van het resultaat. Daar doe je het voor.”

Actie
Koolhof BV Schilderwerken en Totaalafbouw viert haar 10-jarig bestaan met een speciale actie voor buitenschilderwerk. Iedereen die voor 1 april een opdracht geeft, krijgt eenmalig 10 procent korting. De medewerkers krijgen nog een feestdag aangeboden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.