Home / archiefcentraal / kinderen hoonhorst maken eigen foekepot

Afgelopen zaterdag konden kinderen in het Anjerpunt Hoonhorst onder begeleiding van Herman Lankhorst van de Historische Kring een foekepot maken. Er hadden zich een tiental kinderen aangemeld. “Volgend jaar proberen we dat op een vrijdagavond te organiseren, want op zaterdagmorgen bezoeken toch wel veel kinderen hun sportvereniging”, zegt Antje Kingma.

kinderen hoonhorst maken eigen foekepot

Een foekepot of ook wel ‘rommelpot’ is een oud volksmuziekinstrument. Het bestaat uit een aardewerken pot of een blik met daaroverheen een gespannen vlies, met in het midden een stokje/rietje. Door dat stokje in trilling te brengen ontstaat een soort foep-geluid. Dit geluid wordt gebruikt als ritmische begeleiding bij het lied over foekepotterij dat op carnavalsdinsdag (Vastenavond) in sommige streken van Nederland, ook in Hoonhorst, wordt gezongen bij het langs de deuren gaan.

Het ‘foek’ in de naam ‘foekepot’ is waarschijnlijk ontstaan op basis van de klank. “Wij willen kinderen graag helpen om een foekepot te maken, zodat ze op carnavalsdinsdag (13 februari) met een echte foekepot mee kunnen lopen met foekepotterij”, zegt Lankhorst. “Als je de benodigdheden hebt is het niet zo moeilijk. De basis is een conservenblik en een varkensblaas. Dat hebben we kunnen halen bij een slager in Raalte.”

“Het zijn kleine blaasjes van kleine varkentjes”, merkt één van de ouders op. Toch vonden een aantal kinderen het best nog wel een beetje eng. “Dat ding is zo glibberig”, was de reactie. Maar met hulp van enkele ouders lukte het prima. Het was nog wel even oefenen geblazen. Echt veel geluid kwam er in het begin nog niet uit. Maar de tips van Lankhorst werkten prima. “Stokje iets vochtig maken. Doordat de blaas, die over het conservenblikje was heengetrokken, steeds droger wordt, klinkt het geluid ook beter.”

 

Lees ook

Infobijeenkomst over entree Hof van Rakhorst

HEINO – De werkgroep Heino Centrum houdt op dinsdag 28 september een informatiebijeenkomst in Café …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.