jesse klaver roept op tot verzet tegen lelystad airport

Door: Max van Olst

‘Een goede opkomst’, vertelt een oudere man aan de bar. Om zijn borst hangt een mondkapje en in zijn hand houdt hij een wit, kartonnen bord stevig vast met daarop de tekst: ‘Lelystad groot, Veluwe dood’. De man vertelt openhartig over zijn afkeer tegen de plannen rondom Lelystad Airport. “De rapporten kloppen niet. Er is met cijfers gesjoemeld en er wordt alleen maar gedacht aan geld verdienen. De vieze lucht van vliegtuigen en bacterien uit megastallen zorgen in de toekomst voor enorme problemen. Kinderen krijgen last van astma en luchtwegenproblemen. Die vieze lucht verspreidt zich over het hele land!” 

De inleidende woorden van Suzanne Kröger (Tweede Kamerlid van GroenLinks) en Leon Adegeest (Actiegroep HoogOverijssel) vallen goed in de zaal. Adegeest weet het publiek om zijn vinger te winden met zijn scherpe en humoristische speech. ‘Goede spreker’, zegt een dame tegen haar metgezel.

Dan is het de beurt aan Jesse Klaver. Met ‘I Got A Feeling’ van The Black Eyed Peas door de speakers probeert Klaver zich tussen de menigte van achter uit de zaal door de mensenmassa te wurmen. Hij stroopt de mouwen van zijn immer glanzende witte overhemd nogmaals op en neemt plaats achter het spreekgestalte. ‘Zijn er toevallig mensen uit Gelderland vanavond?’, vraagt de GroenLinks-voorman. Gejuich volgt. ‘Mensen uit Noord-Holland?’ Opnieuw gejuich. Na nog zes provincies te hebben genoemd, bedankt Klaver iedereen voor zijn aanwezigheid.

Het thema van de speech van Klaver is duidelijk. Hij wil van uitstel, naar afstel. De belangengroepen die vanavond aanwezig zijn, krijgen de complimenten van de GroenLinks-voorman. “We moeten samenwerken om te winnen van dit grote, machtige ministerie. Ze bagatelliseren de fouten die zijn gemaakt in de rapporten. We moeten met z’n allen zeggen: Dit pikken we niet!” De oudere man aan de bar is het duidelijk eens. Hij balt zijn vuist in de lucht en schreeuwt: ‘Weg met het riool van Nederland!’ Het mondkapje valt inmiddels van zijn mond.

Klaver vreest voor de vervuiling en de geluidsoverlast. Toeristen die voor hun rust naar de getroffen natuurgebieden reizen, zullen wegblijven. Dat zou een klap zijn voor de lokale economie. Hij pleit voor hogere prijzen van vliegtickets en beter treinverkeer tussen buitenlandse steden als alternatief voor korte vluchten. Ook benadrukt hij het belang van het vastleggen van klimaatwetten. ‘Dit is cruciaal om politici te dwingen om stappen te zetten.’

Na enkele vragen van het publiek sluit Klaver de avond af. Hij bedankt het publiek en krijgt er een hard applaus voor terug.

De oude actievoerder aan de bar kan na meer dan een uur eindelijk zijn kartonnen bord met ‘Lelystad groot, Veluwe dood’ naast zich neerzetten. Daarna verwijdert hij het mondkapje van mond. Gevraagd naar zijn drijfveer antwoordt hij: “Ik doe het voor mijn kinderen. Dat zij straks niet tegen kale dennenbomen hoeven aan te kijken. Dát is mijn drijfveer.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.