jan schokker gemeentebelangen raalte roept op tot samenwerking

Ik zie het in onze mooie gemeente Raalte ook gebeuren. Biologische boeren tegen mooie duurzame reguliere bedrijven die elkaar verwijten maken. Politieke partijen die elke gelegenheid aangrijpen om de agrarische sector in een kwaad daglicht te stellen, terwijl boeren en hun gezinnen zich een slag in de rondte werken om te verduurzamen, het dierwelzijn en imago van de sector te verbeteren.

Landelijk zien we het ook elke dag, bussen en vliegtuigen vol buitenlanders om hun lof uit te spreken over de innovatie, vernieuwing, verduurzaming van de Nederlandse landbouw. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat presenteert vol trots het enorme positieve overschot op onze handelsbalans. De directeuren in de coöperaties presenteren vol trots de verhoogde omzetcijfers. Ondertussen word de Nederlandse boer met zijn gezinsbedrijf veroordeeld, beschuldigd en aan zijn lot overgelaten.

Bedrijven veroordelen elkaar. Sectoren veroordelen elkaar. De rest van de keten legt de schuld bij de primaire sector. Zelf bestuurders van belangenorganisaties veroordelen hun leden voordat is vastgesteld of ze schuldig zijn. Ze vragen zich niet af hebben we niet zelf ingestemd met deze enorme brij aan regelgeving die voor een individueel ondernemer bijna niet meer is uit te voeren. Het is toch veel makkelijker je eigen leden te veroordelen.

Wat zou het toch mooi zijn als we de knop eens omzetten en ons afvroegen, hoe zouden we elkaar kunnen verstekken als sectoren?
Hoe zouden we als sectoren gezamenlijk het imago van de Nederlandse landbouw kunnen verbeteren? Hoe zouden bestuurders beter aan de samenleving kunnen uitleggen wat er echt speelt in de alledaagse praktijk? Salland Boert en Eet Bewust is daar een goed voorbeeld van. Gangbaar en biologisch, boeren, loonwerkers, voerfabrikanten die de consument laten zien, dit zijn wij en zo produceren wij. Een samenwerking die over gemeentegrenzen heen gaat.

In Raalte zijn we als grootste college partij afgelopen vierjaar een nieuwe weg in geslagen. Het nieuwe groenbeleid is daar een voorbeeld van. De dialoog aangaan. Elkaar helpen, versterken en beter begrijpen en dan beleid maken waar iedereen mee uit de voeten kan. Burger, boer, bestuurslid, raadslid, of ambtenaar.

Ook al hebben we verschillende belangen en inzichten. Samen kunnen we mooie dingen bereiken zowel voor de inwoners als voor de agrarische sector.

Roepen, populisme, vooroordelen en verdeeldheid zaaien geeft alleen maar verliezers.

Jan Schokker
Fractievoorzitter Gemeente Belangen Raalte.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.