jacques van loevezijn we moeten het samen doen

Van jongs af aan ben ik geïnteresseerd in politiek en politieke processen. Dat was een van de redenen dat ik geschiedenis en staatsinrichting als studie heb gekozen. En in 1989 lid ben geworden van een politieke partij.

Binnen het politieke speelveld heb ik verschillende rollen mogen vervullen waaronder ook die van raadslid. In mijn huidige functie, die van wethouder, ben ik enige jaren terug in contact gekomen met de Nederlandse Wethoudersvereniging. Vorig jaar ben ik toegetreden tot het bestuur van de vereniging die als doel heeft de belangen van de wethouders in Nederland te behartigen. Toen de portefeuilleverdeling aan de orde kwam, heb ik mijn hand opgestoken bij het onderdeel Lokale democratie in beweging. Een programma dat allerlei vernieuwingen aanjaagt en ondersteunt. Dit vind ik belangrijk, omdat ik zie dat het nodig is blijvend te vernieuwen om de lokale democratie aansprekender te maken voor de inwoners. Want we moeten het samen doen.

Omdat ik vind dat onze gemeente hier al mooie ervaringen mee heeft opgedaan, heb ik mij als wethouder van onze gemeente daarna aangesloten bij een klein clubje wethouders die de vernieuwing stevig op de kaart wilden zetten. Hier heb ik de positieve ervaringen vanuit onze gemeente gedeeld. Als voorbeeld heb ik de opzet van ons Economisch werkatelier toegelicht. In plaats van het maken van een gemeentelijk beleidsstuk over economie dat vervolgens met ondernemers zou worden besproken, hebben we het hier geheel anders gedaan. Zonder een letter op papier hebben we met 64 stakeholders in twee dagen een actieplan gemaakt waar iedereen letterlijk voor tekende inclusief verantwoordelijkheid voor de uitvoering. Op deze wijze ontstaat er een gemeenschappelijke verantwoordelijkheid en eigenaarschap.

En er zijn andere voorbeelden uit Raalte; de Raad op pad en ook Groen samen doen.

Mooie voorbeelden die aan de basis hebben gestaan van een brief die het clubje wethouders, inmiddels uitgegroeid tot 17 wethouders, onlangs aan de minister van binnenlandse zaken; Kajsa Ollongren heeft aangeboden. Hierin doen wij ook een oproep aan andere wethouders om mee te doen, en bieden wij een set aan instrumenten waar inwoners, raden, partijen en colleges mee aan de slag kunnen gaan. Een van de belangrijke uitdagingen hierbij is het bereiken van inwoners die doorgaans niet op de voorgrond staan. Ook zij zijn onderdeel van onze gemeenschap. Naar mijn mening moeten we hierbij meer gaan verleiden om de lokale democratie aansprekender te maken. Van belang hierbij is om nog meer het persoonlijke contact te maken in straten, buurten, wijken en kernen.

Raalte is absoluut een van de voorlopers als het gaat om vernieuwen en maakt goed gebruik van de kracht van de samenleving in de kernen. Met het komende festival Mangs Buj te Bange gaan we kijken of we er nog meer uit kunnen halen!

Met vriendelijke groeten,
Jacques van Loevezijn

‘Mangs be-j te bange inspiratiefestival’   
Woensdagavond 7 februari om 19.30 in Het Carmel College Salland. Hofstedelaan 4 Raalte.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.