ilse juf ank warringa in hoftheater met absurde tragikomedie popje hou je muil

Tekst: Rudi Buitenkamp
Foto: Saris & Den Engelsman

Deze muzikale tragikomedie vol absurde, herkenbare en burleske scènes is op donderdag 15 februari te zien in het HOFtheater in Raalte. Het verhaal speelt zich af in een schoenenwinkel waarbij de liefdesperikelen tussen de twee hoofdrolspelers en de onrust over een slecht lopende zaak door elkaar lopen.

Het wordt door Ilse Warringa, geboren in Dalfsen en dus streekgenoot, in eerste instantie omschreven als een erotische komedie met poppenspel. “Het is een komisch relatiedrama, fragmentarisch van opzet waarbij heel veel valt te lachen. Bezoekers raken ontroerd door de onderhuidse tragiek en moeten tegelijkertijd heel hard lachen. Dat vind ik de mooiste combinatie in het theater.”

De insiders kijken er niet gek van op dat ze nu deze weg is ingeslagen. Ze stond als actrice, zangeres en cabaretière al bekend als veelzijdig. De oplettende kijker zal haar herkennen als Juf Ank in de nieuwe NPO-serie De Luizenmoeder. Nu gaat ze de uitdaging aan om met Servaes Nelissen te werken die een indrukwekkende reputatie heeft op het gebied van poppen- en mimespel. “Ik wilde graag een keer met hem werken. We delen hetzelfde gevoel voor humor en absurdisme. Wat ik bijzonder mooi vond, is dat hij risico’s durft te nemen. Servaes is een onconventionele speler. Ik vind het heerlijk om samen met hem te spelen.”

‘Lekker naturel’
“We hebben het helemaal zelf bedacht en gemaakt. Toen we begonnen, was er dus niets. Alleen de gedachte dat het moest gaan over een schoenenwinkel en een verstikkende relatie. We hebben wekenlang in een repetitielokaal gezeten en geïmproviseerd met een camera ervoor en uiteindelijk werd het een voorstelling. Met dank aan regisseur Marijn van der Jagt. Zo’n proces is het allerleukste dat er is, omdat er nog van alles mogelijk is.”

Het geeft Ilse tevens de mogelijkheid om het qua spel dichtbij zichzelf te houden. Iets dat ze op toneel nog niet zoveel heeft gedaan. “Meestal word ik gevraagd voor typematige rollen. In ‘Popje, hou je muil’ kan ik het lekker naturel houden”, aldus de geboren Sallandse die de mooie en recente herinneringen aan het HOFtheater koestert. “Of ik het theaterpubliek in Raalte nog iets wil meegeven voor deze voorstelling? Zet je zintuigen open! Theater en kunst gaat over ervaren, niet over beredeneren.”

Kaarten à 20 euro zijn te koop via staging2.HOFtheater.nl of bij de theaterkassa die geopend is van woensdag t/m vrijdag tussen 10.00 en 13.00 uur en telefonisch bereikbaar via 0572 361 361.

Het verhaal
Ferry (Servaes Nelissen) ontmoet Meta (Ilse Warringa) bij de zeeleeuwen in Artis. Ze trouwen snel en zetten samen Schoenenhuis Fermeta op. Na een aantal jaren botert het niet meer zo goed tussen het eigenaardige stel. Ferry wordt steeds zwijgzamer en trekt zich terug in het magazijn om schoenendozen te pletten. In de winkel praat Meta de gedateerde schoenen goede moed in. Schoenenhuis Fermeta is duidelijk toe aan een nieuw concept. Daarom bedenken Meta en Ferry ‘De Knotsgekke Snuffeldagen’, waarbij alle schoenen de deur uit moeten. Plotseling krijgen ze beiden het gevoel dat deze uitverkoop de weg zal openen naar een fris en nieuw begin.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.