halve eeuw kieftenbeld aan de varkensmarkt van t witte kruis tot laurels

Trots op die halve eeuw zijn ze zeker, maar de zaak zelf heeft een veel langere geschiedenis, zo willen vader en zoon wel even kwijt. Die gaat zelfs terug naar 1772 toen Derick Kortenhorst herberg ’t Witte Kruis’ overnam. Via de familie Eijkenaar (waarvan Jacoba de naamgever is van het bekende populaire kruidendrankje) kwam de zaak in handen van de in 2011 overleden Gé Woolderink. “Die zocht in 1968 iemand voor het café”, vertelt Theo. “Dat was toen alleen op woensdag open als er biggenmarkt was. Papieren had ik niet, ik was onderhoudsmonteur in Deventer, maar had wel ervaring, onder meer in de bediening zondagavond bij De Leeren Lampe. En ik kwam dagelijks langs bij mijn zus Marietje in het vroegere café Kappert aan de Almelosestraat.”

Ook zonder papieren (die hij met enige moeite pas na drie jaar haalde) kreeg Theo de zaak aan het lopen. “Ik speelde toen in het eerste van Rohda, dus die aanloop was er meteen al. Het toilet was eerst nog buiten, dus vrouwelijke gasten had ik eigenlijk liever niet. Pas na een grote verbouwing kwamen er binnen toiletten.” Een echte bruine kroeg wil hij het toenmalige café niet noemen, wel een buurtcafé met allerlei soorten bezoekers. “Vaak hingen ze er met de benen uit. Met Stöppelhaene liet mijn oudste broer pas mensen binnen als er eerst een paar uit gingen. Soms kwamen ze door het dakraam binnen.”

“Je had allerlei groepen bezoekers. Van de vrijwillige brandweer waar ik bij was. Of journalisten van het Overijssels Dagblad hier aan de Varkensmarkt. En medewerksters van de St.Franciscushof. Die moesten intern wonen en ’s avonds op tijd thuis zijn. Dus bracht ik ze tegen 12 uur veilig terug. Ik had de inrichting nogal donker gehouden om het gezellig te maken. Alleen had je soms een zaklampje nodig om wat te zien. Zo zijn hier heel wat huwelijken begonnen.”

‘Op de pof’
Dat het zo goed liep, was best opvallend. Het toen veel kleinere Raalte, destijds nog zonder de nieuwbouwwijken in Noord en Zuid, telde destijds zo’n dertig bruine kroegen in en rond het centrum. De concurrentie was dus pittig. “Je had natuurlijk flink wat stamgasten, sommigen kwamen ’s morgens al binnen. Of die veel dronken? Valt wel mee. Nooit meer dan twee borrels zeiden ze. Maar als je dat in zes cafés doet, is dat bij elkaar best veel”, zo vertelt Theo.

“Als cafébaas heb je vooral een sociale functie. Je moet vooral goed kunnen luisteren, zelfs al hoor je hetzelfde verhaal tien keer. Dan gaat het ook het ene oor in, het andere uit. Patiënten van de Franciscushof vroeg ik wel of ze medicijnen hadden. Zo ja, dan geen bier of borrel. Het was in ieder geval gemoedelijker dan nu. Niemand hoefde het hoogste woord te hebben of vooraan te staan. Trammelant was er eigenlijk nooit. Alleen moest je aan het eind van de maand wel vaak vragen om de rekening een keertje te betalen. Veel vaste gasten dronken op de pof.”

Zoon Laurens groeide uiteraard op in het café van vader Theo en moeder Miny (al langere tijd overleden) en stak al snel zijn handen uit. Toch zag hij overname niet meteen zitten. De detailhandel trok hem in eerste instantie meer, maar dat veranderde toen hij de nieuwe Hotelschool in Almelo volgde. “Rond 1995 vroeg mijn vader; wat denk je ervan? Samen met Karin, mijn vrouw, hebben we ja gezegd. Maar wel op een andere manier. Pannenkoeken werden toen steeds populairder, maar de scheiding tussen restaurant en café was te onduidelijk. We hebben flink intern verbouwd en bewust voor de nieuwe naam Laurel’s gekozen. Twee jaar geleden hebben we het pand ook kunnen kopen van Diny Woolderink, de weduwe van Gé.”

Beerenburg
Sinds enkele jaren is de caféfunctie op zaterdagavond zelfs helemaal vervallen. “Een goede keuze, dan is de zaak beschikbaar voor feestjes voor veertig tot honderd man. Vorig jaar hadden we er meer dan dertig.” Het pannekoekenrestaurant mag dan heel belangrijk zijn, ook de vele vaste groepen bezoekers blijven er, soms al tientallen jaren, komen. “De schaakclub, de damclub, de hengelsportvereniging, de biljartclub, de oud-prinsen van de Stöppelkaters, het Rohda-voetbalkamp, politieke partijen, allemaal zijn ze hier regelmatig.”

Vader Theo kon goed leven met de andere keuzes van zijn zoon. “Je zag in de jaren 90 het bezoek al wat teruglopen. Gasten gingen trouwen en dan zag je ze niet meer. Of veel minder. Bovendien was er veel concurrentie in het dorp, maar je kon je moeilijk onderscheiden. Elke horecazaak was een soort van eilandje. Ik had zelfgemaakte gehaktballen en maakte Beerenburg. Een panty met kruiden van Woolderink hing ik dan in de pot met jenever. Die van mij met de naam ’t Witte Kruis was iets pittiger dan die van Woolderink, maar de liefhebbers dronken ze allebei.”

Derde generatie
“Je moet in deze tijd opvallen en zelf aan de weg timmeren. De glorietijd van de gewone bruine kroeg ligt achter ons”, zo denkt Laurens die nooit spijt heeft gehad van zijn keuzes. “Er wordt nu ook meer overlegd en samengewerkt door de Raalter horeca, bijvoorbeeld bij het organiseren van het Bierfestival, maar ook met ‘Happen en Trappen’, een culinaire fietsroute. Tijdens Stöppelhaene is de samenwerking met de verschillende ondernemers op de Varkensmarkt heel belangrijk, zodat er weer leuke nieuwe activiteiten ontwikkeld kunnen worden.”

Komt er eigenlijk nog een derde generatie Kieftenbeld? “Er zijn twee kinderen, van 16 en 13. De oudste voelt er in ieder geval niks voor. Maar wie weet…”, zo laat Karin weten. Behalve de reünie voor oud-medewerkers (informatie en aanmelding via staging2.laurels.nl) komen er nog meer jubileumactiviteiten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.