groenlinks wil basisinkomen voor minima in olst wijhe

De partij die na de verkiezingen met een meerkoppige fractie de raadzaal hoopt te betreden, heeft allerlei plannen en wensen om het gebied van het minimabeleid. “Die zullen we nu dus via andere wegen moeten zien te realiseren”, aldus lijsttrekker Ferdi Hummelink. GroenLinks Olst-Wijhe komt onder meer met een initiatief voor invoering van een basisinkomen.

“Olst-Wijhe is goed onderweg met het minimabeleid”, geeft hij toe. In de nieuwe plannen zit een jaarbudget van bijna 50.000 euro voor kindgericht beleid. Kinderen die in armoede opgroeien, lopen gevaar geïsoleerd te komen staan als ze niet mee kunnen doen aan allerhande sociale activiteiten. Die activiteiten kosten nou eenmaal geld. Met dit budget wordt daarin tegemoet gekomen”, zegt Hummelink. “Het is geld dat sowieso via de Rijksoverheid beschikbaar komt. Het is dus niet per sé een blijk van vooruitstrevendheid van onze gemeente zelf.”

Flinke stappen verder
GroenLinks Olst-Wijhe wil een paar flinke stappen verder. “Een belangrijke extra impuls zou kunnen uitgaan van de invoering van een onvoorwaardelijk basisinkomen voor de ca. 180 bijstand-uitkeringsgerechtigden in onze gemeente. We zien daar goede kansen voor een meerjarig experiment, waarin we als gemeente ervaring kunnen opdoen met dit instrument. Financiën die door de beperkte invoering van dit basisinkomen vrijkomen, kunnen besteed worden aan andere aspecten van lokale armoedebestrijding waar die extra middelen een welkome extra impuls kunnen geven.”

“We besteden jaarlijks kapitalen aan het in stand houden van een omvangrijke bureaucratie die aan elkaar hangt van regels en voorschriften. Wij willen de mensen maximale vrijheid geven om hun eigen keuzes te maken, zonder zich voor van alles te moeten verantwoorden. GroenLinks wil dat het basisinkomen na een aantal jaren wordt uitgebreid naar andere groepen in de samenleving, als het experiment positief uitpakt.”

Politieke wil
“De uitvoering van dit plan is vooral een kwestie van andere, slimme keuzes maken in hoe je beschikbare middelen inzet. Dat vraagt dus in eerste instantie politieke wil tot verandering. Moet dat allemaal in Den Haag gebeuren? Mooi niet, gemeenten hebben veel eigen speelruimte”, aldus de GroenLinks-voorman. “Daarom zeggen wij: Verandering begint hier, in Olst-Wijhe.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.