groenlinks olst wijhe wil nieuwe bewoners lokken met bloeiende kernen

De kernen van Olst Wijhe staan steeds meer in de belangstelling om er te wonen. Jonge gezinnen moeten in steden als Zwolle en Deventer vaak lang zoeken en wachten op een geschikte woning. Mede daardoor tonen zij steeds vaker belangstelling voor de aangrenzende plattelandsgemeenten.

Sneller schakelen
GroenLinks vindt dat een kleine gemeente als Olst-Wijhe op het gebied van huisvestingsbeleid sneller kan en moet schakelen, en zo actief op die belangstelling kan inspelen.

Olst-Wijhe heeft woningzoekenden hoe dan ook veel te bieden, vindt de partij. De twaalf kernen die de gemeente rijk is, liggen midden in het groen, bieden rust, wat aantrekkelijk is voor gezinnen die iets anders zoeken dan grote nieuwbouwwijken zoals Colmschate, de Vijfhoek, Zwolle Zuid of Stadshagen. Bovendien liggen Zwolle, Deventer en Raalte per fiets, openbaar vervoer of auto op een steenworp afstand.

Alles uit de kast
GroenLinks Olst-Wijhe wil naar eigen zeggen alles uit de kast halen om de kernen te laten bloeien. Zo moet het bouwen makkelijker worden voor jonge mensen die hier willen blijven wonen, wat tegelijkertijd helpt de vergrijzing tegen te gaan. De partij vindt dat de gemeente hierin creatiever kan samenwerken met de Plaatselijk Belangen en woningcorporaties. Daarnaast moet meer geïnvesteerd worden in onderscheidende scholen, fijne winkels en een bloeiend cultureel leven, dat zich niet beperkt tot de twee grootste dorpen Wijhe en Olst, maar verspreid is terug te vinden in alle kernen. Nieuwe inwoners in de gemeente wil GroenLinks verwelkomen met een voucher om een jaar lang deel te nemen aan een culturele of sportieve activiteit, zoals bijvoorbeeld een toneel- of zangcursus, de voetbal- of tennisvereniging.

Dorpshuiskamers
Daarnaast wil GroenLinks de in ontwikkeling zijnde plannen voor geconcentreerde nieuwbouw voor het basisonderwijs benutten om het sociale en culturele leven in de kernen te versterken. Zowel de nieuwbouw als leegstaande schoolgebouwen zouden meerdere maatschappelijke en culturele functies voor de gemeenschap moeten krijgen. Elke kern die nog geen eigen dorpshuis heeft, krijgt als het aan GroenLinks ligt zijn eigen Dorpshuiskamer. Een trefpunt dat wordt beheerd voor en door dorpsgenoten, waar ruimte is voor het samen drinken van een kopje koffie, maar ook plek biedt aan kleinschalige initiatieven uit de buurt of onder regie van Ut Huus langs de kernen reizende culturele evenementen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.