gewoon carolien woon zorg zonder zorgen

In de kindertijd ontwikkelen we door lichaamscontact eten, drinken en plassen. Daarna leren we dat ‘jassen aandoen’ betekent dat we naar buiten gaan, alle kleren uit is douchen en/of badderen. Daarna, meestal vanaf de kleuterfase leren we in de structuur om ons heen eigen keuzes maken en dat met betrokkenen in korte en steeds duidelijker zinnen bespreken.

Bij mensen met een verstandelijke beperking is het waarnemen, denken, kennen en/of weten anders. Door de beperking blijft iemand in dit niveau van ervaren en ontwikkeling van de kinderjaren. De mensen met een beperking krijgen naar aanleiding van hun niveau van ontwikkeling lichte tot volledige ondersteuning om het gevoel van eigenwaarde en eigenheid van de persoon te beschermen en te behouden. Binnen Salland is dat onder andere via Carinova zorgeloos wonen.

Als er met een jong kind iets gebeurt wat pijn doet of waar de kleuter van schrikt, kan dat een traumatische ervaring geven. De meeste mensen zonder beperking verwerken heftige gebeurtenissen in de jonge kinderjaren tot volwassenheid.

Een meneer met een ernstig verstandelijke beperking, kwam met zijn begeleider. Regelmatig begon deze man erg te schreeuwen. Omdat dit gedrag anders dan normaal was en dit gedrag voor andere bewoners en de begeleiding moeilijk werd, mochten we samen zijn. Al snel kwam naar voren dat er verschillende schokkende ervaringen in zijn leven waren gebeurd. Deze man was vanwege zijn beperking zelf niet in staat de schokkende ervaringen alleen te verwerken, daardoor bleef hij schreeuwen. Door het schreeuwen uitte hij de gevoelens van afschuw, angst en machteloosheid, die hij had tijdens het trauma.

Hoe liefdevol ook, bij sommige begeleiders werd het gevoel wat met de schokkende ervaring te maken had, erg ‘getriggerd’, een soort van naar buiten komen om het te verwerken voor hem, wat dus voor hem moeilijk was. Tijdens de sessies werd via hem duidelijk hoe het trauma verwerkt kon worden. Maar waarom schreeuwde hij bij de ene begeleider wel en de andere niet? Alle begeleiders durfden het aan dat vanuit de man woorden gegeven mochten worden aan wat voor hem pijnlijk was, bijvoorbeeld in de manier van benadering of begeleiding, waardoor hij dus ging schreeuwen. Soms waren dat bij de begeleiders ook wat dieper gelegen kwetsbare laagjes. Wat een moed, zelfreflectie en liefde van de begeleiders van deze man.

Hierdoor kunnen alle mensen vanuit deze woon-zorg weer meer zorgeloos wonen.

Reageer gerust; info@carolienjonkman.nl 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.