Home / archiefcentraal / gerlant neutraal

Ik voel me zo langzamerhand net een burgemeester. Ik moet neutraal zijn en iedereen vindt daar wat van. Ik wil helemaal geen burgemeester zijn. Toen ik afgelopen zomer tegen Dadema zei dat ik niet snapte hoe hij het vol hield, zei hij dat het voor hem geen probleem was. “Daarom ben ik de burgemeester en jij de man die de stukjes schrijft." Dat laatste is nu het probleem: dat wil niet meer want ik moet neutraal zijn.

gerlant neutraal

Ik kreeg van de week bericht uit Dalfsen en uit Wijhe. Twee keer met dezelfde strekking. “Zorg dat je neutraal blijft voor Mangs.” Door de wol geverfde politici die meekijken hoe wij dat in Raalte gaan doen, bestuurlijke vernieuwing van onderaf. ‘Mangs bej te bange’, ik kan het zinnetje zo langzamerhand niet meer horen. En neutraal? Dat is niemand, we staan allemaal straks met een rood potlood in het stem hokje. Ze hadden me betrapt op Twitter. Ik stond op de foto van een politicus terwijl ik te gast was in het provinciehuis. Dat noemen ze ‘Gast van de Staten’ en ik kreeg de uitnodiging om mee te praten over de toekomst van het platteland. Hoe houd je een dorp leefbaar? Door minder regels is dan mijn antwoord. Kaders stellen en faciliteren, niet top down maar bottom up De kernen middelen geven. Geen regels maar geld.

Richt maar een investering maatschappij op die kredieten verleend aan initiatieven zoals in Luttenberg, waar ze met heel veel moeite financiering rond kregen voor appartementen voor jongeren en bejaarden. Banken willen niks, woningbouw verenigingen nog minder. Ga kredieten verstrekken tegen normale rente, jullie bulken in het geld. Woningen voor jeugd zorgt voor leefbaarheid in de kernen, woningen voor senioren zorgt voor werk. Hoe ga je om met Vrij komende Agrarische Bebouwing (VAB)? Het platteland niet helemaal volbouwen, maar de huidige regelgeving breder maken. Rood voor Rood werkt niet, veel plannen worden gemaakt en maar een enkeling die krijgt het voor elkaar. De plannenmakers moeten wel veel investeren in vogeltjes onderzoeken en andere bureaucratie. € 20.000 ben je zo kwijt maar er komt tot nu toe nog niks van terecht. Er wordt geen huis verkocht op het platteland, de regeltjes werken niet. En dan nog die stomme ‘inbreiding’ regel. Dat gemeentes eerst moeten kijken of ze binnen de kern nog ergens kunnen bouwen voor dat ze een nieuw wijk buiten de kern mogen beginnen. Die regel heeft hier in Laag Zuthem voor tien jaar stilstand in leefbaarheid gekost. Weg er mee!

Wil je zorgen dat het platteland leefbaar blijft moet je faciliteren, de mensen zijn niet dom. Een volgende keer zit ik bij een andere fractie en overal is het verhaal hetzelfde.

Ik kreeg mail over Jasper Guldemond, dat het zo allemachtig stom was dat die bij ons groepje weg was. Ik denk dat Jasper ook geen ambitie heeft om burgemeester te worden als ik nu zijn overwegingen nog weer eens over weeg. Ik werd niet een keer maar meerdere keren over Harrie Kiekebosch. Hoe wij het in de kop haalden om die ‘keerl’ op Mangs bej te bange te laten spreken over journalistiek. Wel, hij heeft een daar heel goed verhaal over. Over zijn politieke ideeën begint hij niet. Dat weet ik zeker. Ik heb hem bericht gestuurd dat hij dan een klap in ‘de nekke’ kreeg met een ‘rikkelpoal’ en hij stuurde terug dat ik die thuis kon laten. De rest van de tips en adviezen laat ik maar even gaan, wat een gedram toch dat neutraal.

Mijn mede organisatoren hebben u afgelopen week zelf verteld wat hun motivatie is. Het verhaal van Danielle Besten komt morgen nog en in grote lijnen komt het op hetzelfde neer. Meer betrokkenheid bij de burgers creëren. In dit traject heb ik ook een wethouder wat beter leren kennen. Jacques v Loevezijn, hij stuurde met een aantal collega’s uit de lande van verschillende politieke kleuren een brief naar de minister en bood die van de week aan. Dat lijkt mij toch boven de partijen staan? In het voortraject hebben wij een paar uur zitten praten. Gewoon hier bij mij op de bank. Investeren in elkaar en er achter komen dat je motivaties hetzelfde zijn, hij brengt het alleen wat genuanceerder. Jacques was de eerste die zich aanmeldde voor het festival en heeft toegezegd om jullie dinsdag hier wat over zijn ideeën te vertellen. Nog een paar dagen en ik ben weer vrij. Tenminste, zo voelt dat. Neutraal? Mangs bej te bange, Ik hoop dat jullie er woensdag ook zijn. Aanmelden hoeft niet meer, gewoon komen. Als de koffie op is, zetten we gewoon wat bij.

gerlant@sallandcentraal.nl

Lees ook

College wil vergunningverlening voor woningsplitsing niet gratis aanbieden

RAALTE – Het Raalter college van B&W ziet vooralsnog niks in het idee van de …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.