gemeente olst wijhe blijft inzetten op voorkomen drankgebruik onder jongeren

In de afgelopen periode heeft de gemeente Olst-Wijhe vooral ingezet op preventie. Alcoholverstrekkers hebben maatregelen genomen om verkoop aan jongeren onder de achttien jaar te voorkomen. De gemeente heeft eveneens diverse middelen ontwikkeld om de alcoholverstrekkers te ondersteunen. 

Niet alle problemen zijn opgelost. Jongeren die ouder zijn dan achttien jaar geven nog steeds alcohol door aan jongeren onder de achttien jaar. Dit is niet alleen in Olst-Wijhe probleem, maar komt voor in het hele land. 

Sportverenigingen
Om ook in de sportkantines de verkoop van alcoholhoudende dranken aan jongeren onder de 18 jaar terug te dringen, heeft de gemeente een convenant afgesloten met de sportverenigingen. Hiermee vallen zij buiten het reguliere toezicht. Ze worden wel, onaangekondigd, gecontroleerd door mysterykids, waarna zij direct worden geïnformeerd over het resultaat. Het convenant met de sportverenigingen liep af. Op dinsdag 13 februari hebben zij voor een jaar bijgetekend. Ferco van Breukelen, voorzitter SC Overwetering Olst: “We doen onze uiterste best om de verkoop van alcohol aan onze leden die jonger zijn dan 18 jaar tegen te gaan. We werken met veel vrijwilligers. Dat maakt het voor verenigingen soms wel lastig. Daarom is het goed dat de gemeente ons ondersteunt en dat we zo nu en dan weer bezoek krijgen van de mysterykids. Dat houdt ons scherp.”

Van preventie naar handhaving
Het accent lag dus op preventie. Daarom zijn de handhavingsacties tot nu toe beperkt gebleven tot leeftijdscontroles. De politie heeft bij enkele tentfeesten actie ondernomen door jongeren onder de 18 met alcohol in bezit aan te pakken. Deze jongeren zijn doorverwezen naar HALT. De gemeente gaat in de nieuwe periode van vier jaar meer inzetten op handhaving. Drankverstrekkers hebben hier begrip voor, maar vragen tegelijkertijd ook om hen te blijven ondersteunen bij de naleving.

“Wij zien hoe verschillende partijen hun best doen om de verkoop van alcohol aan jongeren onder de 18 jaar te voorkomen. Vooral in sportkantines en op tentfeesten blijkt dit lastig, ieder om hun eigen redenen. Wij waarderen alle inzet. Daarom blijven wij hen ondersteunen. Na vier jaar preventie zal in de komende periode ook de handhaving prioriteit krijgen. Hoe de handhaving er precies uit gaat zien, leggen wij vast in een nieuw preventie- en handhavingsplan. In 2018 stelt de gemeenteraad dit plan vast voor de komende vier jaar. Dit doet zij in combinatie met de nieuwe nota lokaal gezondheidsbeleid”, aldus Burgemeester Ton Strien.

“We zijn weliswaar op de goede weg, maar we kunnen met de huidige resultaten nog niet tevreden zijn. We blijven in gesprek met alcoholverstrekkers. Ook proberen wij in contact te treden met ouders, bijvoorbeeld via school. Zo trekken we ook de komende tijd met elkaar op om het alcoholgebruik onder jongeren onder de achttien te voorkomen.”

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.