de mensen achter mangs be j te bange dion van de bersselaar

“Ik ben import. Niet geboren in Salland, maar in Brabant. Toch ben ik ook Sallander. Sallanders zijn namelijk niet van praten maar van doen en elkaar helpen is normaal. Dat past me wel.

Dat elkaar helpen is niet uniek voor Salland of Brabant. In heel Nederland zijn de meeste mensen vooral bereid om elkaar te helpen, los van wat de kranten je af en toe laten geloven. Dit heb ik mee mogen maken in mijn vorige werk, waarbij ik inwonerinitiatieven mocht begeleiden voor KNHM. De meest uiteenlopende projecten kwamen voorbij, waarin mensen elkaar helpen om iets voor elkaar te krijgen wat anderen als onmogelijk of lastig zien.

Veel van die projecten speelden zich af in de openbare ruimte en daar komt zo’n project vaak de gemeente tegen. Voor veel initiatiefnemers was dat meteen de grootste uitdaging. Hoe ga je om met die gemeente, vol met regels en valkuilen, waar verschillende belangen door elkaar lijken te spelen, afdelingen tegenstrijdige informatie of medewerking geven en waar de politiek alleen rond verkiezingstijd echt geïnteresseerd lijkt in je verhaal. Een wat negatief beeld misschien, maar wel een die een aantal jaren geleden nog gemeengoed was.

Inmiddels ben ik een aantal jaren verder en werk ik zelf bij een gemeente (Brummen). Daar zie ik dat de wereld rondom inwonerinitiatieven aan het veranderen is. Veel gemeenten zijn het roer aan het omgooien en doen pogingen om echt naar inwoners te luisteren en de samenwerking op te zoeken. En dat valt niet mee. Jarenlang is tegen ambtenaren gezegd dat ze vooral moeten versoberen, efficiënter moeten werken, regels moeten handhaven. Nu is de boodschap veranderd en gaat het om meedenken, ondersteunen, extern gericht zijn. Dit vraagt om heel andere competenties en een andere aansturing vanuit management en bestuur. Dat kost tijd. En veel ongemak, want veranderen is niet makkelijk.

Grote kans dus dat die ambtenaar die tegenover je zit als je het met de gemeente wilt hebben over een initiatief, daar wat ongemakkelijk en onwennig zit. Want die ambtenaar is aan het veranderen terwijl zijn of haar management en bestuur ook nog aan het uitzoeken is hoe het werkt. En voor die ambtenaar: de inwoner tegenover je vindt het waarschijnlijk ook spannend. Gelukkig zijn we in Salland, de streek van niet praten maar doen. Want door iets vaak te doen, leer je hoe het werkt. En dat doen ambtenaar en inwoner samen, want elkaar helpen is hier normaal.

Om die ambtenaar, inwoner en politicus te helpen in hun zoektocht naar samenwerking, help ik mee met het organiseren van het Mangs Bu-j te Bange festival, op 7 februari bij het Carmel College in Raalte. Op dit festival vertellen verschillende sprekers van gemeenten en inwonersgroepen over hun succesvolle zoektocht naar samenwerking en de valkuilen daar naar toe. Met dit festival willen wij bereiken dat politici, inwoners en ambtenaren elkaar beter vinden, begrijpen en ondanks hun ongemak toch de samenwerking aangaan. Want Mangs bu-j te bange!”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.