de mensen achter mangs be j te bange danielle besten

Wie ben ik om iets te vinden van politiek en mij daar mee te bemoeien? Dat vroeg ik mij af toen ik werd gevraagd voor de initiatiefgroep van Mangs Bu-j te Bange. Dit is immers een onderwerp waar ik mij zelden voldoende in verdiep om een gefundeerde mening te kunnen vormen. Waarom ik dat niet doe? Simpelweg omdat ik het idee heb dat het er niet toe doet wat ik vind. Politiek komt op mij over als een spel dat gespeeld moet worden om tot besluiten te komen. Ik houd persoonlijk niet zo van het spel, geef mij maar de besluiten. Eigenlijk vind ik er dus wel iets van.

Mijn eerste bezoek aan een raadsvergadering was voor mij nog eens de bevestiging dat ik daar niets te zoeken had. Zelfs met mijn geringe voorkennis van de kieslijsten van de verschillende partijen was aan de hand van de onderling geuite kritieken of verstrekte complimenten voor mij al snel duidelijk wie bij wie hoorden en wie vooral niet bij elkaar hoorden. Eigenlijk dus precies zoals ik had verwacht, maar tegelijkertijd verbaasde ik mij hier ook over. Ik ken weliswaar geen van de raadsleden persoonlijk echt goed, maar hen die ik in het dagelijks leven wel eens tref, komen op mij toch zeker over als uitermate redelijke mensen met een groot hart voor het algemeen belang. Ik heb dan ook altijd met groot vertrouwen gestemd op mensen van wie ik van mening ben dat zij zich in willen zetten voor onze gemeenschap.

Toch lijkt er, niet alleen lokaal, maar ook landelijk een tendens gaande waarin ieder raadslid, kamerlid, wethouder, minister continu bezig is en moet zijn met diens achterban . Bij ieder besluit lijken zij zich moeten af te vragen, kan ik dit uitleggen aan mijn achterban, waarbij de wensen van de achterban het soms lijken over te nemen van het algemeen belang. En als je dan één keer iets besluit dat niet in lijn is met jouw eigen verkiezingsprogramma, dan is de kritiek van buitenaf niet van de lucht.

Hiermee lijkt een systeem in stand te worden gehouden waarin we onze eigen raadsleden gijzelen en zij zich laten gijzelen. Als zij zich tijdens de verkiezingstijd niet hard genoeg uitspreken en niet de indruk wekken dat zij allerlei beloften doen die zij waar gaan maken als zij worden verkozen, dan wordt er niet op hen gestemd en kunnen zij niets betekenen voor hun aanhang. Kiezers willen deze beloften maar al te graag horen, gaan er dan ook van uit dat deze één op één worden waargemaakt en zijn later hoogst verbaasd dat er toch compromissen worden gesloten die niet passen in hun eigen straatje. Maar werkt het niet overal zo, waar mensen samenwerken? You win some, you lose some. Je moet het maar leuk vinden als raadslid. Menig avond stukken lezen en vergaderen. Naar eer en geweten proberen de juiste besluiten te nemen. Je eigen achterban in het oog houden (want anders stemmen ze niet meer op je en kun je helemaal niets meer voor ze doen) en uiteindelijk concluderen dat er met name gesproken wordt over dat wat je niet hebt kunnen realiseren. Maar ondertussen wordt dit systeem in stand gehouden door politici en kiezers gezamenlijk.

En dan is er Raalte, waar al enige tijd het geluid ‘bestuurlijke vernieuwing’ rondzoemt. Een geluid dat steeds duidelijker en ook zichtbaarder wordt. Het is al jaren duidelijk dat er veel energie en betrokkenheid in de verschillende kernen van de gemeente aanwezig is. Inwoners willen deze kernen leefbaar houden en zich daar voor inzetten. Ook in Heeten zijn er legio voorbeelden van mooie initiatieven die de laatste jaren door inwoners zelf, al dan niet met ondersteuning van de gemeente, tot stand zijn gekomen. In het verenigingsleven, waar ik zelf actief ben in het bestuur van de handbal, zie ik ook steeds nieuwe initiatieven en mooie samenwerkingen ontstaan, ondanks het tekort aan vrijwilligers. En er zijn nog meer dan voldoende plannen aanwezig. Bestuurlijke vernieuwing gaat om nieuwe vormen van democratie waarin inwoners een grotere rol gaan spelen dan tot op heden het geval was. Tijdens het Mangs Bu-j te Bange Inspiratiefestival delen sprekers hun eigen ervaringen op dit gebied, waarbij alle invalshoeken (gemeenteraad, ambtenaren, inwoners) aan bod komen.

En als we dan toch van mening zijn dat alle inwoners van onze gemeente in staat zijn om eens in de vier jaar het kruisje in het goede hokje te zetten om zo de raadsleden te kiezen die hen de komende vier jaar gaan vertegenwoordigen, laten we er dan ook vertrouwen in hebben dat die inwoners prima in staat zijn om op een aantal deelgebieden zelf besluiten te nemen. En wellicht leidt dit ook nog tot enig leedvermaak voor raadsleden als zij toe mogen kijken dat inwoners zelf gaan ervaren hoe lastig het is om tot één gezamenlijke oplossing te komen als er meerdere belangen spelen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.