Home / archiefcentraal / brett nap

Mijn vrouw weet veel. Niet zo veel als haar moeder wist, maar wel veel meer dan ik. Ze zit er een beetje tussenin en dat is een bovengemiddeld niveau van veelweterij. Ik vroeg haar: ‘Weet jij wat NAP betekent?’ Ze antwoordde zonder van haar laptop op te kijken: ‘Nieuw Amsterdams Peil. Waarom wil je dat weten?’ Ook een sterk punt van haar: niet alleen antwoord geven maar ook direct verder vragen. ‘Oh, niks. Zo maar’, zei ik. Daarna trok ik mijn jas aan en liep met de hond naar de kanaaldijk.

brett nap

In Nederland staan meer dan 35.000 blauwe bordjes met witte markeringen van het NAP. Er is er vrijwel altijd wel één te vinden binnen een kilometer van elke willekeurige plek in ons land. Ik vond mijn bordje bij de sluis, na zo’n drie minuten lopen.

Afgelopen zondag was het NAP jarig. Precies 200 jaar oud. Op 18 februari 1818 vaardigde koning Willem I namelijk het besluit uit om vanaf dat moment het Amsterdamse peil te gebruiken als vast uitgangspunt. Er werden in die tijd kanalen gegraven, riviermondingen verlegd en dijken gebouwd. Standaardisatie en een eenduidige rekenmethode waren derhalve onmisbaar. Het NAP 0-niveau is ongeveer gelijk aan het gemiddelde zeeniveau. Het hoogste punt van ons land is de Vaalserberg, 322,5 meter. Het laagste ligt bij Nieuwerkerk aan de IJssel: – 6,78 meter.
Al deze weetjes vertelde ik, terwijl we zo’n 5 meter boven NAP stonden, aan de hond. Het kanaalwater stortte ondertussen door de sluis naar beneden, richting zee.

Toen ik thuiskwam zei ik tegen mijn vrouw: ‘Het is Normáál Amsterdams Peil. Niet Nieuw’. Weer keek ze niet op: ‘Oh ja. Nou ja, dat kan ook.’
En typte verder.

www.brettsnap.nl 
brettcolumn@hotmail.com 

Lees ook

Oosterhuis zangdienst in Wesepe

WESEPE – Op zondag 19 september vindt in de Protestantse kerk van Wesepe weer de …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.