brett nap

In Nederland staan meer dan 35.000 blauwe bordjes met witte markeringen van het NAP. Er is er vrijwel altijd wel één te vinden binnen een kilometer van elke willekeurige plek in ons land. Ik vond mijn bordje bij de sluis, na zo’n drie minuten lopen.

Afgelopen zondag was het NAP jarig. Precies 200 jaar oud. Op 18 februari 1818 vaardigde koning Willem I namelijk het besluit uit om vanaf dat moment het Amsterdamse peil te gebruiken als vast uitgangspunt. Er werden in die tijd kanalen gegraven, riviermondingen verlegd en dijken gebouwd. Standaardisatie en een eenduidige rekenmethode waren derhalve onmisbaar. Het NAP 0-niveau is ongeveer gelijk aan het gemiddelde zeeniveau. Het hoogste punt van ons land is de Vaalserberg, 322,5 meter. Het laagste ligt bij Nieuwerkerk aan de IJssel: – 6,78 meter.
Al deze weetjes vertelde ik, terwijl we zo’n 5 meter boven NAP stonden, aan de hond. Het kanaalwater stortte ondertussen door de sluis naar beneden, richting zee.

Toen ik thuiskwam zei ik tegen mijn vrouw: ‘Het is Normáál Amsterdams Peil. Niet Nieuw’. Weer keek ze niet op: ‘Oh ja. Nou ja, dat kan ook.’
En typte verder.

staging2.brettsnap.nl 
brettcolumn@hotmail.com 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.