ben nijboer vrijwilligerswerk doe je voor je club

Over het onderwerp hoefde ik niet lang na te denken. Recent sprak ik immers een voorzitter van een voetbalclub, en een penningmeester van een lokale sportstichting die beiden opmerkten hoeveel vrijwilligers bij hun accommodaties actief zijn. Via een omweggetje kregen we het ook over de clubkas, leges en de OZB. Het gesprek kreeg vervolgens een verrassende wending.

Ik hoorde immers een schatting van de bedragen die zij ieder jaar weer als belasting afdragen aan de gemeente. Belasting over sportgebouwen die met de tomeloze inzet van vrijwilligers zijn neergezet en worden onderhouden. Zij worden dus jaarlijks getrakteerd op een fikse OZB-nota. Mijn eerste gedachte was: “ Huhh?…vrijwilligerswerk doe je voor je club, en niet voor de gemeentekas!”.

De verwondering was aanleiding om via de interne kanalen eens na te vragen om welke bedragen het zoal gaat binnen onze gemeente. Dat was nog niet zo eenvoudig. Terwijl WOZ-waarde van woningen openbaar zijn, geldt dat immers niet voor sportaccommodaties. En als je vraagt hoeveel de clubs aan de gemeente betalen blijkt die informatie vertrouwelijk te zijn. Tja, op zich ook wel weer logisch…, maar goed.
Uiteindelijk lukt het om een redelijke indicatie te krijgen van het bedrag dat jaarlijks dankzij vrijwilligerswerk vanuit de sportclubs naar de Raalter gemeentekas vloeit. Dat blijkt ruim 120 duizend euro te zijn!! Dat is exclusief allerlei leges. Van eerdere situaties weet ik dat clubs, als ze nieuwe kleedkamers of een kantine bouwen, vaak ook duizenden euro’s aan (bouw)leges moeten neertellen. Soms wordt dat gedeeltelijk teruggesluisd via een subsidie, maar heel vaak ook niet. Het gaat dus inderdaad om een flinke pluk geld.

Kijkend naar de verdeling over de dorpen dan gaat het om 12 a 15 duizend euro dat vanuit Heinose sportclubs naar de gemeentekas gaat; voor Nieuw Heeten gaat het om circa 10 duizend euro; Heeten ruim 9 duizend euro; Luttenberg 8,5 duizend euro; Broekland ruim 7 duizend euro en Mariënheem ruim 5 duizend euro. Hoeveel ballen, toestellen of potten verf kun je daarvoor wel niet kopen? Met hoeveel euro zou de contributie omlaag kunnen? En hoeveel sportactiviteiten kun je daarmee organiseren? Hoe dan ook: het zijn bedragen die de clubs gewoon flink zeer doen. Ieder jaar weer.

Het bedrag voor Raalte-dorp was overigens niet goed te bepalen. In de verstrekte totaaloverzichten waren namelijk ook de gemeentelijke accommodaties opgenomen. En zoals bekend: die worden niet door vrijwilligers in stand gehouden.

Naarmate de getallen concreter werden, groeide ook de overtuiging dat dit vreemd is, zuur is, en zeker niet getuigd van waardering voor al die vrijwilligers! Het mooist zou het zijn dat de sportaccommodaties (maar in wezen kun je dat ook zeggen van bijvoorbeeld de scouting of dorpshuis) vrijgesteld kunnen worden van de OZB En mocht dat wettelijk niet mogelijk zijn, dan moet het geld op een andere manier weer terug naar de clubs.

Een optie zou zijn om dat geld in een sportfonds te stoppen, waarbij de clubs die deze OZB en leges inbrengen ook echt zeggenschap krijgen over de bestedingen. Andere vormen zijn denkbaar. Mocht je voorstellen hebben: laat ze weten.

Het gaat mij om de essentie: de inzet van vrijwilligers mag nooit gebruikt worden om de gemeentekas te spekken. Vrijwilligerswerk doe je voor je club.

Ben Nijboer, lijst 8, BurgerBelangen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.